Gåten av Jessie Burton

Tittel: Gåten
Org.tittel: The Muse
Forfatter: Jessie Burton
Forlag: Font
År.2017

 

 

 

Om forfatteren
Jessie Burton (født 1982 i London) er en britisk forfatter og skuespiller. Hun studerte ved Oxford University og The Central School of Speech and Drama. Burton brakdebuterte I 2014 med romanen Miniatyrmakeren som har solgt i over en million eksemplarer verden over. Gåten er hennes andre roman. (fra vedlegg til boka)

Forlagets omtale
England, 1967. Odelle Bastien er en karibisk immigrant som prøver å skape seg en karriere i London. Da hun begynner å jobbe på prestisjetunge Skelton Institute of Art, oppdager hun et maleri som etter sigende skal være et verk av Isaac Robles, en talentfull og visjonær ung kunstner hvis mystiske død har vært en gåte for kunstverdenen i flere tiår. Spenningen rundt maleriet forsterkes av motstridende historier om hvordan det ble oppdaget. Odelle blir trukket inn i et komplisert nett av hemmeligheter og bedrag, og vet ikke hva hun skal tro eller hvem hun kan stole på.

Spania, 1936. Olive Schloss, barn av en anerkjent jødisk kunsthandler, flytter med familien til en fattig landsby på sørkysten av Spania. Hun får et nært forhold til den unge husholdersken Teresa og hennes halvbror Isaac Robles som er en idealistisk og ambisiøs maler som nylig er hjemkommet fra Barcelonas salonger. Fylt av revolusjonær glød, drømmer Isaac om å bli like kjent som sin landsmann Picasso. Olive trenger Teresa og Isaac, men forholdet mellom dem og familien Schloss får ødeleggende konsekvenser som gir gjenlyd i de neste tiårene.

Min opplevelse
Det første jeg gjorde var å se bokens opprinnelige tittel. Å oversette «The Muse» til Gåten føltes rart, men bokens opprinnelige tittel er vanskelig å oversette direkte. Gåten er veldig korrekt, da det var en gåte som ble nøstet opp. Boka spenner over 30 år. Spania 1937 og London 1967.

I Spania leier familien Schloss et herskapshus. De hyrer Teresa for å stelle for seg. Isac, hennes bror hjelper også litt til.  Sarah er veldig tilbaketrukket og trives ikke noe særlig. Hennes datter Olive elsker å male. Har kommet inn på maleakademiet i London, men velger å ikke si noe til foreldrene og reiser med dem til Spania. Moren oppdager at Isac er maler, og vil at han skal male et portrett av henne i gave til hennes mann. Når bildet skal avdukes starter forviklingene. Samtidig pågår den gryende borgerkrigen i Spania å ta form og kamphandlingene høres på avstand.

I London 1967 får Odelle Bastien jobb på et galleri. Hun skriver litt på si, men har ikke utgitt noe. Odelles nye sjef får se en novelle hun hadde skrevet og sendte den inn til et blad i hemmelighet. Den ble publisert. Hennes beste venninne og romkompis skal gifte seg og hun bestiller et dikt. I bryllupet møter hun Laurie Scott. Han hadde fått vite at hun jobbet i et galleri, og ville at hun skulle verdsette et maleri han hadde arvet fra moren. Odelle var ikke selv i stand til det, men avtalte at han måtte komme til arbeidsplassen hennes. Når de som jobbet der, fikk se maleriet, begynte ting å skje. Det er dette maleriet historien er bygget opp om.

Takk til forlaget for leseeksemplar

Andre som har skrevet om boka

Bokstaver.no

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.