Piken fra Europa av Jana Weidemann

Tittel: Piken fra Europa – En families reise gjennom det 20. århundret.
Forfatter: Jana Weideman
Forlag: Pax
År: 2017

 

Forlagets omtale

Piken fra Europa er en fascinerende generasjonsfortelling som beveger seg fra Prahas slott og restaurantliv sent på 1800-tallet, via Gestapos fengsel i Berlin under andre verdenskrig, for til slutt å ende i Norge. Familien Grafs historie er flettet inn i noen av de mest sentrale hendelsene fra 1900-tallet, der særlig motstandsarbeidet til den nasjonalsosialistiske utbrytergruppen Schwarze Front bringer familien inn i begivenhetenes sentrum.

Rett før jernteppet faller etter krigen, og skiller øst og vest i Europa, forlater den 18 år gamle Handula Tsjekkoslovakia for å studere. Hun velger å bli i Norge, og etablerer seg med familie og karriere som lektor på Lillehammer gymnas. Ved å nøste opp historien hennes og familiens hemmeligheter, fortelles en historie om flukt og gjestfrihet og overlevelse – og gir et særegent stemningsfullt bilde av Europas varme og kalde kriger.

Min opplevelse

Var på lanseringen av boka 2. mai. Der var det mange til stede. En interessant dialog mellom Jana Weidemann og direktøren for Holocaustsenteret Guri Hjeltnes om historien til Praha. Det bodde mange jøder før krigen i 1939-45 i Praha. Historien til Jana Weidemann er nært knyttet til noen sentrale handlinger i Praha under krigen, men familien var ikke jøder. Handlingen i boka starter på slutten av 1800-tallet og frem til 2014 da forfatterens mor døde.

Brorparten av innholdet er fra 1939 til 1945. Starten av Hitlers makt i Tyskland og hvilken påvirkning dette hadde for Tsjekkoslovakia.

Savnet litt mer om morens opplevelser da hun slo seg ned i Trondheim og Lillehammer. Hennes virke som lærer og mor var ikke gått så mye ned i dybden, bare at hun jobbet og hadde diverse verv.

Er en interessert i historie og vil vite mer om Tjekkoslovakias historie på 1900-tallet, er denne boka et riktig valg.

Kilde: Leseeksemplar fra forlaget

Andre som har skrevet om boka

Rose-Maries litteratur- og filmblogg

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.