Sommerferielesing

Anne B. Ragde er ikke en av mine ynglingsforfattere, men da jeg i min søken etter lydbøker på biblioteket fant 2 av henne som jeg ikke hadde lest, men hadde hørt litt om, ble de med på ferien. Det er herlig å ligge utstrakt i sola med lydbok i øret.

Tittel: Jeg skal gjøre deg så lykkelig

Forfatter: Anne B. Ragde

Forlag: Oktober

År: 2011

 

Fra forlaget

1965: I den norske velferdsstaten er alt lagt til rette for glansfylte dager. Husmødrenes arbeid er blitt enklere, med innlagt vann, kjøleskap og vaskemaskiner, i effektive borettslag tilpasset en ny tid. Oppgang A i borettslaget Ungdommens Egen Heim utenfor Trondheim er en verden av frodig livslyst og sosial kontroll, hvor åtte familier lever tett på hverandre. De hjemmeværende vurderer hverandres påkledning og livsvaner med kritiske blikk og stikkende kommentarer. Her tilbys hjemmepermanent og sladder, posesuppe og barnepass – og er man riktig heldig, får man et glimt av damen i fjerde som utfører fredagsvasken splitter naken. Og en dag kommer en ung altmuligmann som tilbyr seg å installere kikkhull i dørene. I Jeg skal gjøre deg så lykkelig tegner Anne B. Ragde et presist tidsbilde, samtidig som hun viser frem hemmelige lengsler og undertrykt redsel i en verden som søker å ligne en idyll.

Min opplevelse

Som født og hadde min første 10 år i Trondheim, kjente jeg igjen undertonen i boka. Bodde i en leiegår hvor forholdene ikke var så forskjellig fra blokka Anne B. Ragde skiver om på Moholt. Husker at min mor sydde klær så vi alltid skulle være hele og rene i tøyet. Har i ettertid hørt at dette ikke var så enkelt på meg som var så vilter. Min mor var tilfeldigvis med meg på ferie i år, og hun hadde også lest denne boka. Vi hadde en god mimrestund da vi snakket om den.
Ragde har nok tatt oppgangen på kornet, for det var stor konkurranse om å være best. At det ble installert kikhull, gjorde at kvinnene kunne følge bedre med hvem som gikk i trappene.

Fremdeles den dag i dag reiser selgere rundt for å selge dette. Da jeg flyttet inn her jeg fremdeles bor for 10 år siden, ringte det på, og fyren utenforfor ville selge kikhull. Blokka var helt ny og alle hadde dette, men en dør hadde det ikke. Han spurte om ikke de som bodde der trengte hull, svarte jeg at dette var bøttekottet og der var det sikkert ikke stort behov…..

 

Tittel: Jeg har et teppe i tusen farger

Forfatter: Anne B. Ragde

Forlag: Oktober

År: 2014

 

 

 

Fra forlaget

-Det er så fint å snakke om mat med deg, mamma.
– Lage det, spise det, snakke om det. Men husker du at jeg noen gang tok deg på fanget og koste med deg? Var nær deg?
Jeg rakk akkurat å la mitt eget blikk flyte vekk før det møtte hennes.
– Ikke akkurat husker, men du leste veldig mye for meg, sa jeg.
Nå hadde jeg havnet på dypt vann, jeg skjønte det med det samme ordene forlot munnen.
– Herregud … For en mor jeg har vært. Leste! Som om det kan erstatte kjærlighet.

Anne B. Ragde har skrevet frem et motsetningsfylt portrett av en sterk og kompromissløs alenemor med jobb som maskinkjører på en plastposefabrikk, en kvinne med en stor, men ubenyttet intellektuell kapasitet og en usvikelig tro på høyresiden i norsk politikk, kombinert med en usedvanlig evne til å trylle frem overdådige måltider fra et tomt spiskammer. Denne kvinnen er Annes danske mor, Birte, som døde på senvinteren i 2012. Med humor og kjærlighet skildrer Ragde gode og onde dager fra oppveksten i Trondheim før og etter foreldrenes skilsmisse, og fra årene da Anne selv flyttet hjemmefra og stiftet familie. Den siste tiden Birte levde, var preget av unødige lidelser på et underbemannet sykehjem. Det var rystende å se sin egen mor dø som en fremmedgjort og uverdig pasient.

«Jeg har et teppe i tusen farger» er en gripende roman om livsmot og trass, om savnet av nærhet, om takknemlighet og ukjent lengsel – og om hvordan man unngår at kalkunen blir tørr.

Min opplevelse

ikke så mye mer å si om denne boka enn at det var rystende lesing om morens siste år og at det ene sykehjemmet som er omtalt har sikkert i ettertid gått inn i seg selv og vurdert driften.

 

 

Tittel: Alt i et øyeblikk

Org. tittel: Summer at the lake

Forfatter: Erica James

Forlag: Bastion

År: 2016

 

 

Fra forlaget

Noen øyeblikk varer livet ut …

I det Floriana mottar invitasjonen til vakre Comosjøen i Italia for å se sitt livs kjærlighet gifte seg med en annen kvinne, vet hun umiddelbart at hun vil takke nei.

Et øyeblikks uoppmerksomhet gjør henne til midtpunktet i en bilulykke. Redningen dukker opp fra tilfeldig hold og plutselig knyttes tre ulike liv sammen.

Alt i et øyeblikk er en vakker og rørende historie om kjærlighet og de små øyeblikkene som forandrer livene våre for alltid.

Min opplevelse

Handlingen er lagt til Oxford i England og til Comosjøen i Italia. På starten av boka er Randolf nevnt flere ganger. Det er et fasjonabelt hotell i Oxford. Har vært der på en konferanse en gang for lenge siden.
Det starter med en påkjørsel av Floriana Day, da hun en dag var på vei fra jobben. Esme og Adam hjelper henne og ringer etter ambulanse. Der starter et vennskap mellom 2 unge og et gammelt menneske. Livene deres flettes sammen og vi får lese om Esmes ungdom i 1950. På reise i Italia og Comosjøen sammen med sin far.

«Hun elsket påskeliljer. De var så tapre og likefremme, og med sine perfekt formede trompeter utbasunerte de optimisme og serenader etter de lange, mørke vintermånedene» s. 269

Dette er en kjærlighetsroman med flere brudd og flere som finner kjærligheten.

Kilde: Arvet bok og gitt videre.

 

Tittel: Orkanger

Forfatter: Johan Mjønes

Forlag: Ashehoug

År: 2010

 

 

 

Fra forlaget

I denne romanen følger vi Terje som blir mobbet, og Børge som mobber. Fra hver sin kant oppleves de samme hendelsene, og maktforholdet endres etter hvert som de blir eldre.

«Orkanger» er en roman om mobbing, hevn og livslangt skjebnefellesskap. Børge og Terje, mobber og offer. Fra hver sin kant opplever de de samme hendelsene, og maktforholdet dem imellom forandrer seg, fra barndom til voksen alder og alderdom. For hva er den største synd, å begå urett eller å hevne urett? «Orkanger» er en overbevisende oppfølger til Johan Mjønes debutroman «Terminalhastighet» som utkom i fjor.

Min opplevelse

Må innrømme at å lese hva som står bak på omslaget når lydbøker velges fra hylla på biblioteket ikke er min sterkeste side. Husker ikke at den var hørt fra før, så med meg på ferie gikk den.

Da jeg hadee hørt litt og forsto at det var 2 stemmer og at det var stemmen fra et mobbeoffer og hans mobber, ble jeg overrasket. Det var også to forskjellige innlesere. Litt uvant er det også å høre samme historie fortalt av mobberen.
Hevnen som ble gjort i voksen alder var litt utspekulert. Den kan få barn og unge til å tenke seg godt om før de mobber andre. Skulle ønske jeg kunne hevnet meg på mine mobbere på en utspekulert måte. Godt de ikke er i mine omgangskretser.

Kilde: Lånt på biblioteket

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.