Lyset bak øynene og møte med forfatteren Tommi Kinnunen

Møte med den finske forfatteren Tommi Kinnunen.

Mandag den 28. august var Tonni Kinnunen i Oslo og møtte sine fans. Samtalen skulle handle om hans siste bok Lyset bak øynene, men Janneken Øverland måtte også innom hans debutbok Der fire veier møtes, da karakterene var de samme.
Fikk bekreftet at han hadde brukt sin familie som rollemodeller for sine karakterer. Hans oldemor var jordmor og begge foreldrene var fotografer og hadde en fotobutikk.
Da «Der fire veier møtes» var ferdig, måtte han bare fortsette etter noen måneder, han savnet rett og slett karakterene sine. Ville skrive litt mer om Helena som var blind. Fikk en forespørsel fra en leser om han ikke kunne flette en homofil inn i en bok. Slik ble Tuomas til, lillebroren til Helena.
Intervjueren spurte om byggingen av huset og om han likte å snekre. Beskrivelsen av da Helena, som er blind klatrer oppover i det halvferdige huset er nervepirrende. Senere i boka får vi høre at å være blind utgjør en stor fare for ulykker.
Selv hadde jeg i hodet spørsmål om hvordan han som seende kunne skrive så beskrivende om det å være blind. Fikk svaret mitt i løpet av intervjuet. Han hadde kontaktet det finske blindeforbundet og fått 4 personer mellom 13 og 90 år til å gjennomgå tekstene sine. Fikk også en prat med Tommi Kinnunen selv etterpå og vi snakket om nettopp dette om hvor fint det var skildret i boka.
Avslutningsvis ble han spurt om det kommer flere bøker om familien i nord-Finland. Til det svarte han at foreløpig er ferdig med den familigen, men en kan jo aldri vite. Nå holder han på med en bok om en familie som jobber på et glassverk i Finland. Dette glassverket ble lagt ned sist uke. Hans svigerforeldre var begge ansatt der, henholdsvis som designer og som glassblåser. Tror dette blir en bok å se frem til hvis språket og oppbyggingen er like fin som de to foregående. På bildet har han en hyggelig samtale med Rose-Marie.

 

Tittel: Lyset bak øynene
Org.tittel: Lopotti
Forfatter: Tommi Kinnunen
Forlag: PAX
År: 2017

Fra forlaget

Helena er bare ni år gammel da hun blir sendt fra den vesle hjembyen til en blindeskole i femtitallets Helsingfors. Der venner hun seg gradvis til storbyens lukter og lyder, og lærer seg å beregne avstand ut fra antall skritt. Men savnet etter familien er stort.

Førti år senere flytter også Helenas nevø Tuomas sørover for å studere. Han ønsker å leve opp til familiens krav og forventninger, men drømmer om å stifte en egen familie, og bærer på en hemmelighet. I Helsingfors treffer han tanten og blir kjent med nye sider ved henne. Hvordan er det å leve hele livet som en som må stå utenfor? Går det an å bli akseptert som den man er?

Lyset bak øynene er en ny, sterk roman fra forfatteren av den kritikerroste Der fire veier møtes. Tommi Kinnunen skriver med innsikt og innlevelse om ensomhet og om nødvendigheten av å finne sin egen vei, om ønsket om å bli far og om kunsten å være forelder.

Min opplevelse

Stort sett var dette en nydelig bok. Skildringene var vakre. Koste meg når jeg leste denne boka. Ville at den ikke skulle ta slutt.

«På et punkt var imidlertid mor enig med mormor: Enhver kvinne måtte være i stand til å forsørge seg ved eget arbeid og bli kjent på annen måte enn via menn.» s. 171
Det var mange slike sitater jeg kunne tatt med, men ett får klare seg.

Boka er oppbygd ved at en beveger seg fra ungdommen og til voksen alder ved ca. annethvert kapittel. Siste del er viet vår tid.

Kilde: Leseeksemplar

Andre som har skrevet om boka
Rose-Maries litteratur- og filmblogg
Tine sin blogg – litteratur, kultur og tur

1 kommentar til “Lyset bak øynene og møte med forfatteren Tommi Kinnunen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.