Svikne dagar av Elena Ferrante

 

Tittel: Svikne dagar
Org.tittel: I giomi dell’ abbandono
Forfatter: Elena Ferrante
Forlag: Samlaget /Lydbokforlaget
År: 2017

Kilde: Lydbok fra biblioteket

 

Fra forlaget

38-årige Olga blir forlaten av mannen sin etter 12 års ekteskap, til fordel for ei ung kvinne. Olga er ridd av sjalusi, raseri og sjølvforakt, og mistar sakte, men sikkert taket på omgivnadene sine. Ho dreg dei to ungane og den snille schæferhunden Otto med seg i fallet. Svikne dagar er ein samtidsklassikar av ein forfattar som The New York Times har omtalt som «ein av dei store romanforfattarane i vår tid». Romanen har gripe lesarar over heile Europa med den usentimentale skildringa av moderskap, ekteskap og åleineliv. Boka kom ut på italiensk i 2002. Frå italiensk ved Kristin Sørsdal.

Min opplevelse

Olga går helt i oppløsning. Klarer ikke hverdagen etter å ha blitt forlatt av mannen sin. Spurte selg selv, hvorfor? Klandret seg selv for hva som hadde hendt. Da hun fikk vite hvem han hadde forlatt henne til fordel for ble hun sint på ham. Det er jo slik i det virkelige liv også, at menn forlater sine hustruer til fordel for en yngre kvinne og starter opp på nytt. Han verken ringer eller hører ikke fra seg. Hvordan kan en far bare glemme barna?
En dag toppet det seg for den litte familien som var forlatt. Selv ville jeg kalt det et nervøst sammenbrudd av mor, som ikke klarer å få tak i hjelp og som ikke klarer å åpne døra ut fra leiligheten hun bor i. Å klare sykdom og død ble bare så alt for mye for henne.

Jeg følte at boka var skrevet av en sint og lei seg hovedperson. Høret den på lydbok, og oppleseren gjorde også sitt til å forsterke stemningen.

Det er veldig mange anmeldelser av boka på nettet, så det er bare å sette i gang med å søke de opp. Alle har det til felles at de hyller boka opp i skyene. Er enig i at det er en god bok som er verdt de timene det tar å lese den.

2 kommentarer til “Svikne dagar av Elena Ferrante

 1. Randi

  Jeg likte denne veldig godt – det skjer jo noe med hovedpersonen når hun smått om senn kommer seg gjennom dette bruddet – det er jo interessant – mye feminisme å spore her.

  Svar
  1. sdalhoi Innleggsforfatter

   Hadde ikke til hensikt å fortelle at hennes verden gikk videre etter en stund. Da blir jo spenningen over. Jo dette var en feministisk bok. Tror mange har hatt det slik.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.