For mange tommeltotter – en kritisk analyse av kjente norske sangtekster av Sigmund Falch

 

Tittel: For mange tommeltotter – en kritisk analyse av norske sangtekster

Forfatter: Sigmund Falch

Forlag: FONT

År: 2017

 

 

 

Forlagets omtale

Bjørn Eidsvåg, Kari Bremnes, Finn Kalvik, Kaizers Orchestra, Anne Grete Preus, CC Cowboys, Vamp, Bertine Zetlitz, deLillos, Halvdan Sivertsen … Mange av våre mest kjente og folkekjære artister er strålende musikere og scenepersonligheter som fortsetter å glede og begeistre nordmenn i alle aldre.

Men når de synger, sier de mye rart. Den som setter seg ned med et nøkternt sinn og lytter nøye til sangtekstene, vil snart miste troen på at våre høyt skattede trubadurer har noen som helst anelse om hva de synger.

I denne boken legger Sigmund Falch 29 av de mest populære norske sangtekstene under kniven, og går løs på meningsinnholdet med nådeløs presisjon og stigende undring. Resultatet er tidvis ganske nedslående for tekstforfatterne, men hysterisk morsomt for leseren.

Underveis søker Falch hjelp hos meteorologer, ornitologer, historikere og andre fagpersoner for å avsløre tekstforfatternes lettvinte omgang med fakta. Og det han stort sett finner, er lag på lag med tøv, selvmotsigelser, unødvendige gjentakelser, geografiske bomskudd, respektløshet overfor naturlovene – og ufattelig mange nødrim. Samt, joda, noen ganske få gullkorn.

Min opplevelse

Etter å ha lest utdrag på FONT sine sider (velg fanen Bla i boka), måtte jeg bare lese og skrive litt om denne boka. Angrer ikke ett sekund.

Den starter med Halvdan Sivertsens Ti tusen tommeltotter. Har vel aldri tenkt så nøye over hva sangen egentlig handler om, men det får en til de grader vite på en nokså morsom måte. Klarte ikke å holde latteren inne. slik fortsetter det med tekst etter tekst. Ikke alle får latterdøra opp, men de er få. Selv barnesangen «Det fløy en liten blåfugl» fikk smilemusklene til å jobbe. Stakkars forfattere som får låtene sine å grundig gjennomgått.

side 173 anbefaler forfatteren leseren om å legge fra seg boka og heller gå ut å trekke litt frisk luft. På neste side med tekst håper han at leseren stiller uthvilte og klar til neste sang. Det gjør han rett i, denne sangen var virkelig innfløgt. Hadde ikke sangen i hode og kunne nynne med, men fant den på Youtube slik at den var hørt på før jeg startet lesingen av den.

Sitat fra Fløy en liten blåfugl:
Tok en liten gullklump.
Det første den flygende gjesten gjør er å forsyne seg med en liten gullklump.
Alle som har fått en forvillet fugl inn i huset, vet hvordan den oppfører seg. Den har panikk. Etter en runde eller to i rommet tett oppunder taket, sikter fuglen seg umiddelbart mot lyset og vinduet. Den vil ut.

Dette er en bok jeg anbefaler på det sterkeste, ikke så ofte jeg gjør det. En god latter forlenger livet. Julegavetips til en som ikke vil lese en hel bok sammenhengende.

Da jeg gikk på skolen, var diktanalyse noe jeg styrte unna, men om en fikk gjøre det på denne måten, hadde jo læreren hatt en morsom rettestund.

Takk for leseeksemplar

1 kommentar til “For mange tommeltotter – en kritisk analyse av kjente norske sangtekster av Sigmund Falch

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.