Ekte amerikanske jeans av Jan Guillou

 

Tittel: Ekte amerikanske jeans

Org.tittel: Äkta amerikanska jeans

Forfatter: Jan Guillou

Forlag: Vigmostad Bjørke

År: 2016

 

 Forlagets omtale

Jan Guillous fantastiske litterære prosjekt med å skrive forrige århundrets historie fortsetter.

Eric, som er tredje generasjon Lauritzen, vokser opp på 1950- tallet – tiden da grunnlaget for det svenske «folkhemmet» og velstanden legges. Et utbombet Europa skriker etter svenske råvarer. Samtidig preges tilværelsen av frykten for atomkrig. Men for Eric er de mørke skyene enda nærmere; hans beskyttede tilværelse i Saltsjöbaden er i ferd med å slå sprekker.

Gjennom de store omveltningene fødes også en ny ungdomskultur. Impulsene kommer ikke lenger fra Europa, men USA. Eric lar seg fascinere av alt det nye innenfor musikk, mote og film. Ikke bare greier han å smugle inn den forbudte drikken Coca-Cola – han blir også den første i klassen som får et par ekte amerikanske jeans.

Min opplevelse

Bokens hovedperson er Eric som er sønn av Johanne Lauritzen. Det er deres liv på 50-tallet boka mest handler om. johanne gifter seg på nytt etter at franskmannen som hun fikk barn med forsvant. Stefaren var ikke snill mot Eric. Hver dag etter middag fikk han bank for noe han hadde gjort eller som broren hadde gjort. Moren ble skilt fra ham og guttene fikk et mer rolig liv. Han stjal med seg arven til Johanne, så de hadde ikke så mye å leve av, men de gjorde så godt de kunne. eric fant stadig nye ting å tjene penger på. Ikke alt var like lovlydig, så han kom i klammeri med loven.

Mesteparten av boka er i jeg-form og da med unggutten Eric sin stemme. Hvordan han hadde det på skolen og i fritiden. Litt rart å tenke på at Norge fikk Coca-cola før Sverige og at det ble betegnet som smugling hvis en tok med seg en flaske eller to til Sverige. Klesindustrien i Sverige nektet import av jeans fra Amerika.

Kilde: svensk lydbok kjøpt på nett.

Andre som har skrevet om boka

Tine sin blogg

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.