Jeg har levd i dette landet i tusen år av Kristin Brandtsegg Johansen

Tittel: Jeg har levd i dette landet i tusen år
Forfatter: Kristin Brandtsegg Johansen
Forlag: Kagge forlag
År: 2017

Forlagets omtale

Kjærlighetslengsler og viljen til å skrive om livet selv.

Hva er det med Kristin Lavransdatter som aldri slipper taket i oss? Og hva er det som gjør at en amerikansk kulturjournalist utroper Sigrid Undset til den nye Elena Ferrante? Med denne boka introduserer Kristin B. Johansen oss til Undsets liv og forfatterskap med en egen lekenhet og letthet som vil åpne forfatterskapet for et bredt publikum.

Med utgangspunkt i den unge Undsets søken etter den store kjærligheten tar boka oss inn i Undsets vidunderlige og kraftfulle verden, og leder leseren gjennom romaner og romanser, besettelser, seirer, kamper og tap. Jeg har levd i dette landet i tusen år er både en introduksjon, en veiviser og en kjærlighetserklæring til en forfatter og et forfatterskap

Min opplevelse

Bokbloggere har de siste årene møttes i Oslo i september. Dette var under Oslo Litteraturfestival. Den eksisterer ikke lengre, men bloggerne har fortsatt å møtes. I år ble de som hadde meldt seg på invitert til Kagge forlag for blant annet for å høre Kristin Brandtsegg Johansen fortelle om boka som skulle komme ut i oktober. Et meget inspirerende fortelling om hvordan boka ble til og hvorfor.

Kristin Brandtsegg Johansen foto: Sissel Dalhøi

Fikk boka tilsendt i uke 40 og den var søt og innbydende så med en gang jeg ble ferdig med en annen bok, ble den påbegynt. Språket er godt og det starter med en ung Sigrid Undset. Boka tar for seg meget kronologisk hennes liv og skriving. Hva de forskjellige bøkene omhandler på en måte slik at en får lyst til å lese bøkene hun har skrevet. Det er mulig å lese det en har lyst til på bokhylla.no, som er nasjonalbiblioteket sin datasamling. Det at hun konverterte til katolske kirke er viet en del oppmerksomhet.

Tittelen på boka kommer fra en kommentar hun har sagt:
“Kristin Lavansdatter er ikke noget at takke mig saa meget for. Det er ikke faldet mig vanskelig at skrive den, for jeg har jo levet i dette land i tusen aar.” s.13

Må bare ta med et sitat fra s. 149:
Hva historien om Betlehemsbarnet; “atterglansen” fra dette barnets “glorie” og kjærligheten i budskapet, har betydd for hvordan vi ser på et nyfødt barn. “Hvis vi kunne se ganske likegyldig på en sånn ynkelig, naken, nyfødt menneskeunge – så kunne vi ikke tenke oss et elendigere kryp enn det. Stygg er den også – hvis vi ser på den med koldt hjerte. Hodet er altfor stort til den arme vesle skrotten, lemmene altfor små og tynne, og så kaver den og slår seg planløst, mens den krymper ansiktet sammen i tusen rynker og vreler avskyelig med åpent, tannløst gap -.”

Bakerst i boka finnes en kronologisk rekkefølge på alle hennes utgivelser, så nå er det bare å sette i gang med å friske opp Undsets forfatterskap.

Hvis det ennå finnes noen som ikke vet hvem Sigrid Undset var, så er hun avbildet på 500-lappen.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.