Verden som var min – Åtti-tallet av Ketil Bjørnstad

Tittel: Verden som var min – Åtti-tallet

Forfatter: Ketil Bjørnstad

Forlag: Aschehoug/Lydbokforlaget

År: 2017

 

Forlagets omtale

Tredje bind i Ketil Bjørnstads selvbiografiske krønike om vår nære fortid handler om jappetidas tiår og opprørsidealene som forsvant. Ulykker, attentater og hendelser i forfatterens eget liv, gir ham personlige problemer, både i forhold til sin egen kropp, sitt kunstneriske arbeid og til menneskene rundt ham.

Den kalde krigen blusser opp igjen, og mareritt-høsten 1983 står verden nok en gang på randen av atomkrig. Året etter arresteres byråsjef Arne Treholt, siktet for spionasje. Bjørnstads engasjement i saken får etter hvert konsekvenser for hans eget liv, og den idyllen forfatteren dyrket og trodde på gjennom store deler av syttitallet, er nå fullstendig forsvunnet. Svik, løgn og utroskap blir sentrale elementer i en fortelling som igjen ligger tett opp til historiske hendelser, blant annet Berlin-murens fall. I enda større grad enn i de to første bindene, kretser forfatteren rundt både verdens og sine egne, moralske dilemmaer.

Min opplevelse

Har hørt de to foregående bøkene om selvbiografien til «Bjørnstadgutten» som han selv skriver om seg selv i 3. person. Litt underlig når jeg-personen i boka omtaler seg selv slik.

Bjørnstad fortsetter der han slapp i forrige bok (sytti-tallet). Med datidens nyheter satt inn i hans perspektiv. Godt å få verdens og Norges nære historie repetert. Det får en til å tenke på hva en selv gjorde den gangen. Personlig synes jeg Arne Treholt fikk for mye oppmerksomhet, men etter hvert forstår en hvorfor han viet den saken så stor tyngde.

At Ketil Bjørnstad hadde så mange bøker på samvittigheten var for meg ukjent. Bør kanskje finne noen av dem for å få lest noen. «Bokhylla.no» er jo en sikker kilde for en eldre bok. Han var produktiv både med bøker og musikk.

Bøker utgitt på 80-tallet sakset fra Wikipedia:

  • Bingo! eller: En Dyd av Nødvendighet (roman, 1983)
  • Oda! (dokumentarroman, 1983)
  • Det personlige motiv (roman, 1985)
  • Vi anklager! Treholtsaken og rettssikkerheten (artikkelsamling, 1986)
  • G-moll-balladen (dokumentarroman, 1986)
  • Samtaler med Lill (portrettintervju, 1986)
  • Oppstigning fra det usynlige (roman, 1988)
  • Stormen (roman, 1989)

Musikkutgivelser i samarbeid med andre eller seg selv.

Kilde: Wikipedia

Kilde: Lydbok lånt på biblioteket

Anmeldelser

Dagens næringsliv – magasinet

 

2 kommentarer til “Verden som var min – Åtti-tallet av Ketil Bjørnstad

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.