Grensen av Erika Fatland

 

Tittel: Grensen

Forfatter: Erika Fatland

Forlag: Kagge forlag

År: 2017

 

Fra forlaget

Erika Fatland er en av Norges mest spennende sakprosaforfattere, anmelderrost, prisbelønnet og oversatt til flere språk. Hun fikk sitt store gjennombrudd med boka Sovjetistan i 2014. Nå har hun vært på en ny eventyrlig reise, denne gangen langs Russlands enorme grense – fra Nord-Korea i det fjerne Østen, langs Kaukasus, over Det kaspiske hav og Svartehavet. Vi blir med henne til Ukraina, der president Putin ekspanderer, og opp gjennom Øst-Europa, til vår egen grense mot Russland. Endelig tar hun båt gjennom nordøstpassasjen – en båtreise som har blitt mulig etter klimaendringene. Med kunnskap om landene og deres historie og gjennom menneskemøter viser Erika Fatland hvordan disse svært ulike landene alle påvirkes av sin mektige nabo.

Min opplevelse

Boka er på 623 sider. For tung til å få med seg til sengs. Det beste var å sitte ved et bord eller med en pute i fanget. Dette er som sagt en tykk bok, men ikke en «turnpager», da stoffet måtte bearbeides. Kan godt leses over lang tid, da det er mange kapitler og hvert land kan ha flere historier. Landene er: Nord-Korea, Kina, Mongolia, Kasakhstan, Aserbajdsjan, Georgia, Ukraina, Hviterussland, Litauen, Polen, Latvia, Estland, Finland og Norge samt Nordøstpassasjen.

Jeg traff Erika Fatland medio september der hun fortalte om boka si. Allerede der ble interessen vekket. Det er en reisebeskrivelse og fortelling om noen av de hun møtte på sin vei. Det de pratet om var forholdet landet hadde til Russland. I Korea var det umulig å få snakke med noen om dette temaet. Hun har utførlig skrevet om hvert enkelt land hun har reist gjennom og undersøkt historikken, hvilke kriger de har vært med på, og hvem landet har vært styrt av og grensegangen.

Jeg liker å lese historie, men her ble det vel mye. Ypperlig for fordypning for de som går på skolen og vil vite litt mer en det som står i lærebøkene. Når en studerer litteraturlisten, ser en jo at forfatteren har gjort et grundig forarbeide. Alt i alt en bok jeg gjerne vil anbefale, da en lærer en del krigshistorie fra de siste 4 århundrene.

Kilde: Leseeksemplar fra forlaget

Andre omtaler om boka
Klassekampen
VG

 

2 kommentarer til “Grensen av Erika Fatland

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.