En sånn jente av Monica Flatabø

 

 

Tittel: En sånn jente

Forfatter: Monica Flatabø

Forlag: Vigmostad & Bjørke AS

År: 2017

 

Fra forlaget

I en kommune på Østlandet blir flere tenåringsjenter voldtatt av kameratene sine. Selvjustisen i gjengen er brutal: «Hold kjeft, ellers er du ikke en av oss.»

Marthe Stavrum er samboer med Norges-historiens mest notoriske serievoldtektsmann, Julio Kopseng. I ni måneder bor hun med mannen som mishandler, straffer og voldtar henne.

Andrea Voll Voldum blir med på nachspiel i Hemsedal der hun blir tilbudt dop. Hun er bevisstløs da tre menn bærer henne inn i en campingvogn. Andrea sier hun ble voldtatt i timevis.

Med innlevelse og engasjement forteller Monica Flatabø en rystende historie om voldtekter i dagens Norge. Hvorfor blir Marthe hos mannen som voldtar henne? Hvorfor er det så mange ungdommer som ikke vet hva en voldtekt er? Hvordan snakker vi med sønnene våre om sex? Og hvorfor er voldtekt fremdeles et stort samfunnsproblem i et likestilt og sivilisert land som Norge?

Om forfatteren:
Monica Flatabø er featurejournalist i VGs lørdagsmagasin. Hun har tidligere jobbet som utgavesjef i KK, som journalist i Dagbladet Magasinet og som frilansjournalist for A-magasinet. Hun er utdannet ved Universitetet i Oslo og Høyskolen i Oslo.

Min opplevelse

Boka er på kortlisten til bokbloggerprisen for 2017. En sterk kandidat er min mening,

Det starter med Marthe Stavrum. Beskrivelsen av overgrepene er så sterkt skrevet at tårene mine rant. Ble lei meg på vegne av hovedpersonen. Det er flere jenters skjebner som er omtalt i boka.

«Ved å fortelle, og ved å anmelde, blir det vanskeligere å slippe unna med en så alvorlig forbrytelse.
Vi må snakker om voldtekt» s.253.

I Østfold fikk vi høre om gutter som trenger seg til sex og etterpå ødelegger omtalen til jenta. Fy for en kultur. Det nytter heller ikke å anmelde overgrepet, da politiet som oftest henlegger saken.

Da jeg leste om serievoldtektsmannen Julio Kopseng herjinger blant unge jenter som også anmeldte overgrepet til politiet, sitter jeg igjen med en undring på når skal politiet våkne når de har med en serievoldtektsmann. Når gjerningsmannens navn tastes inn i politiets systemer, burde det komme opp tidligere saker som er anmeldt og senere henlagt. En gjengangsforbryter ødelegger flere liv så lenge de får ture frem.

Det er lenge siden jeg har lest en så sterk bok.

Boka ble lånt på biblioteket.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.