Kvinner i kamp av Marta Breen og Jenny Jordahl

 

Forfatter: Marta Breen
Ilustratør: Jenny Jordahl
Forlag: Cappelen Damm
År: 2018

Fra forlaget
For 150 år siden levde kvinner og menn svært forskjellige liv. Kvinner fikk ikke stemme ved valg eller tjene egne penger. Det var først da kvinnene begynte å organisere seg at det skjedde endringer. I denne boka forteller forfatter Marta Breen og illustratør Jenny Jordahl om kvinnebevegelsens mange dramatiske kamper.

Min opplevelse
På kvinnedagen 8. mars dumpet boka ned i postkassen min. Det ble en interessant ettermiddag. Her var det mye som ikke sto i historiebøkene da jeg gikk på skolen for mange år siden.

Ikke visste jeg at det var fra USA at kvinnene ville ha likestilling og kjempet for dette allerede i 1840. I 1852 kom boka Onkels Tom hytte ut, og den satte fart på frigjøringen av slavene. Nordstatene vant Borgerkrigen (1861-1864)  og slavene ble frie mennesker. Mennene fikk etterhvert stemmerett, men ikke kvinnene, de gjorde opprør og vant.

Kvinnelig stemmerett er ikke en selvklar rettighet. Det viser dette bildet:
først ut var New Zealand 1883 sist var Saudi-Arabia i 2015.

Er kvinnedgen 8. mars utdatert? Nei så absolutt ikke. over hele verden foregår kvinneundertrykkelser hver dag. De får ikke gå på skole, blir tvangsgiftet, seksuelt trakasert ( #MeTookampanjen i 2017), ikke lik lønn for likt arbeid osv.

Har tidligere anmeldt 60 damer du skulle ha møtt av samme tospann. Den boka var også interessant. Anbefaler boka, da det er en del ny læring om kvinnehistorie.

Takk til forlaget for leseeksemplaret.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.