Arr av Audur Ava Ólafsdottir

 

 

Tittel: Arr
Org. tittel: Ör (2016)
Forfatter: Audur Ava Ólafsdottir
Forlag: PAX
År: 2018

 

Forlagets omtale

Jónas Ebeneser er en mann på snart 49, «fraskilt, heterofil, uten makt, uten sexliv». Imidlertid er han en «gjør-det-selv»-type, som gjerne fikser og reparerer ødelagte ting. Han har tre kvinner i livet sitt: moren, ekskona og datteren, alle med navnet Gudrún. Men Jónas har mistet livsgnisten, og reiser fra Island. I kofferten har han en drill og noen gamle dagbøker. Han kommer til et krigsherjet land, der han lar seg innlosjere på det nedslitte Hotel Silence. Han planlegger å bruke en uke på det dystre oppdraget han har gitt seg selv: selvmordet. Men de han møter i det nye landet, og møtet med hans yngre selv i dagbøkene, gir Jónas nye perspektiver på tilværelsen. Og på grunn av hotellets ustanselige behov for reparasjoner, blir det stadig vanskeligere for ham å avslutte livet.

Min opplevelse

Det startet ved at Jónas, jeg-personen i boka lurte på å låne jaktgeværet til naboen som jaktet noe. Selv hadde han aldri brukt et gevær. Han hadde jo ikke jaktlisens, men likevel lånte naboen hans bort geværet sitt. Jónas startet med å rydde sitt bo, for at datteren skulle få slippe dette. Jónas kom til den erkjennelsen at hvis han skjøt seg selv, ble det mye søl å rydde opp etter ham. Hva om jeg i stedet drar til et farlig sted og blir drept der? han bestiller reise og hotell og drar.
Med seg i kofferten er en drill, og han reparerer litt på hotellrommet han har fått tildelt. Etterpå går det slag i slag.

Plottet kan sammenlignes med En mann ved navn Ove. Å ta sitt eget liv er ikke alltid så lett. Som Ove opplevde også Jónas at det var bruk for ham.

Boka er nominert til Nordisk råds litteraturpris for 2018

Takk til forlaget for leseeksemplar

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.