Den lange reisen til St. Croix. Bind 1: Ferdinand av Else Skranefjell

Tittel: Den lange reisen til St. Croix. Bind 1: Ferdinand
Forfatter:
Else Skranefjell
Forlag: Publica
År: 2018

 

Fra forlaget

Ikke mange i dag vet at Danmark-Norge på 1700-tallet hadde tre koloniøyer i Karibien, der det ble dyrket sukkerrør. Dette arbeidet krevde fysisk styrke utover det man den gangen mente kunne forventes av hvite menn. Danmark-Norge kjøpte slaver fra Vest-Afrika, og disse ble tvangsskipet til de tre koloniøyene.
Romanen gir oss et gripende innblikk i vår ukjente fortid. Vi møter den dansk-norske embetsmannen Ferdinand, som får ansettelse hos generalguvernøren på slaveøya St. Croix. Han blir kjent med et samfunn med en liten hvit overklasse som hersker over ti ganger så mange slaver. Ferdinands tro på opplysningstidens idealer om frihet, likhet og brorskap blant mennesker må vike for det systemet han etter hvert blir en del av gjennom de seksten årene han bor på St. Croix.
Vi møter også Elisabeth, hans unge, karibiske kone, som aldri har vært utenfor St. Croix, men som forårsaker at det blir etablert en navneforbindelse mellom øya St. Croix i Karibien og nåtidens bydel St. Croix i Fredrikstad.

 

Min opplevelse

Jeg er av sjels år og alder. Vi fikk i en bisetning vite at Danmark fraktet slaver fra Afrika og til Amerika, men Danmark-Norge var i union, men hvem tenkte da på den konsekvensen. Den lange reisen til St. Croix tar nettopp for seg denne båttrafikken. Handelsvarer til Gullkysten, slaver til St. Croix og sukker tilbake til Danmark.
Fredrik, hovedpersonen i boka er fra Christiansand, der faren var toller. Til tross for at faren gikk falitt og tok livet sitt, fikk han en viss form av utdannelse. Først som skriver til biskop Gunerius i Trondhjem og litt juss i Kiøbenhavn. Han fikk så en stilling på koloniøya St. Croix og på veien dit traff han Carlos og Jens. Disse ble gode venner på overfarten. I Norge var Fredrik av en fin familie og de var bemidlet, men ved farens død måtte de eldre søsknene trå til overfor moren. Fredrik var yngst og ikke ferdig med skolegangen da det skjedde. Vi får også litt kjennskap til livet på en Hacienda i Spania kan ha vært for Carlos. Vil ikke røpe mer av bokas handling. Jeg likte boka veldig godt og ser at den er første bind av en serie. Gleder meg til fortsettelsen. Boka er interessant på mange måter. Den beskriver godt leveforholdene på 1700-tallet i alle land vi er innom. Språket er godt.

Forfatteren har gjort grundig Research ser en fra kildelisten på slutten av boka.

Anbefaler virkelig denne boka.

Takk til forlaget for leseeksemplar

 

 

1 kommentar til “Den lange reisen til St. Croix. Bind 1: Ferdinand av Else Skranefjell

  1. Mai Britt Hareide

    Hei,

    Har du mulighet å sende meg kontaktinformasjonen din – navn, postadresse, postnr, poststed og mobilnummer. Grunnen til at jeg spør er at forfatteren har lyst å sende deg et anmeldereksemplar av fortsettelsen på historien om Ferdinand og Elisabeth – Den lange reisen til St. Croix Bind II – Elisabeth.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.