Hvit Kystantemum av Mary Lynn Bracht

 

Tittel: Hvit Kustantemum
Org. tittel: White Chrysanthemum
Forfatter: Mary Lynn Bracht
Forlag: Gyldendal
År: 2018

 

Fra forlaget

Korea, 1943. Hana har levd hele livet sitt under japansk okkupasjon. Hun er haenyeo, kvinnelig havdykker, og har en selvstendighet de færreste kvinner kan gjøre krav på selv i våre dager. Alt endrer seg den dagen Hana redder sin yngre søster fra en japansk soldat. Hana blir selv blir fanget og transportert til Mandsjuria, en japanskokkupert del av Kina, der hun tvinges til å bli «trøstekvinne» i et militærbordell. Men havdykkerne er sterke og kraftfulle kvinner. Hana skal finne veien hjem.

Sør-Korea, 2011. Emi har i over seksti år forsøkt å fortrenge hva søsteren ofret for henne, men hun må forholde seg til fortiden for å finne fred. Hun ser at hennes barn og hennes eget land heles fra krigens sår – men kan hun selv komme seg hinsides traumene og finne tilgivelse?

Min opplevelse av boka
En krigshistorie som ikke kommer i krigshistorien når den skrives etter alle kriger som finnes rundt i verden, nemlig overgrepene av kvinnene.

Annet hver kapittel var om Hanas lit i 1943, mens Emi sitt blir dokumentert fra 1943 til 2011. Historiene er nydelig fortalt. Det er langt fra noen kjærlighetshistorie, men en får lære litt om koreansk historie.

Emis søster forsvant i 1943 da Korea var okkupert av Japan. Det hadde det vært siden 1910. japanerne gjorde alt for å tvinge koreanerne til å bli japanske. All tradisjonell kultur ble forbudt På skolen ble det kun undervisk i japansk. Hanna sluttet skolen for å bli en haenyeo. Yrket går i arv fra mor til datter. De dykker etter østers og andre skalldyr året rundt! Emi savnet søsteren sin, og lette etter henne hele livet.

Hana Blir kidnappet på stranden en dag og ble japansk «trøstekvinne», det vil si en kvinne som skal være tilgjengelig for japanske soldater 10 timer 6 dager i uka. En soldat har 30 minutter til rådighet, altså 20 stykker i løpet av dagen. De kan vel ikke kalles prostituerte, da de ikke fikk betaling.

Anbefaler virkelig å lese Myry Lynn Bracht debutbol.

Takk til forlaget for leseeksemplater.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.