Menneskeham – de henrettede i Norge 1765-1771 av Torgrim Sørnes

Tittel: Menneskeham – de henrettede i Norge 1765-1771

Forfatter: Torgrim Sørnes

Forlag: Forlagshuset Commentum

År: 2018

 

Fra forlaget

Mellom 1765 og 1771 ble 23 mennesker henrettet her i landet. De ble halshugget med øks eller sverd, brent på bål eller radbrukket. Mange fikk hodene spikret fast på staker og kroppene lagt på steile og hjul. Straffene var brutale, men det var også forbrytelsene – fedre voldtok døtre, kvinner myrdet sine nyfødte barn, tjenere drepte sine herrer, tyver stakk ihjel politifolk, ektefolk kvalte hverandre. Det ble brukt sten, knyttnever, kniv, arsenikk og tau. Dette er deres saga.

Min opplevelse

Flesteparten av skjebnene som er beskrevet i boka er om kvinner som er kommet i «uløkka». Å få barn utenfor ekteskapet var en stor synd. Kjærlighetsakten tilhørte ekteskapet. Flere av kvinnene i boka åpnet seg til mannen etter å ha lovet dem giftermål. Når jenta var blitt gravid stakk mannen av eller nektet et hvert kjennskap til henne.

Å føde i dølgsmål må i tillegg til en vond og smertefull opplevelse være noe av det verste en må i gjennom, for så i ettertid drepe barnet en nettopp hadde født. Ble hun avslørt, måtte det rettsak til. Sakene måtte gjennom flere rettsinstanser før Kongen i København satte sitt endelige punktum og gav ordre om henrettelse Det ble dødsstraff for ting de i dag får en klapp på skulderen og beskjed om ikke gjøre igjen. Kvinner vil i dag ikke drepe barnet sitt, få hjelp til å oppfostre det. Kanskje en historisk time i gammel rettslære kan hindre ungdom å komme skjevt ut.

Menneskeham er langt fra en lettlest bok. Det er mange sitater fra gamle dokumenter som er skrevet på dansk/norsk og til dels litt vanskelig å forstå. Det har tatt noen uker å få lest denne boka.

Forfatteren kom ut med Bøddel i 2015. Må innrømme at jeg likte den boka bedre. Den fulgte en bøddel i hans liv og levnet. I boka Menneskeham  er handlingen fra den dødsdømtes side.

På slutten av boka er det en litteraturliste for hvert kapittel. Ved å se denne, ser en for et grundig forarbeid som er gjort. All honnør til Torgrim Sørnes

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.