De som dro og de som ble igjen av Parinoush Saniee

Tittel: De som dro og de som ble igjen

Org. Tittel: ândâ ke raftand va ânbâ ke mândand

Forfatter: Parinoush Saniee

Forlag: FONT forlag

År: 2018

 

Fra forlaget

Fra forfatteren av bestselgeren Det som ventet meg kommer nå fortellingen om en iransk storfamilie som etter mange års atskillelse møtes igjen et sted like utenfor Iran. Bestemoren, som nå er enke og syk, har ønsket å samle sine mange sønner og døtre og deres familier etter nesten tretti år. Men etter den første gjensynsgleden kommer oppdemmede konflikter til overflaten mellom de som til ulike tider og av forskjellige årsaker forlot Iran, og de som ble igjen.

Sterke følelser preget av misunnelse, skuffelse, nag og mistro får utløp, før familiemedlemmene bestemmer seg for å snakke ut og gi sin versjon. Et sammensatt bilde av årsaker og virkninger brettes ut etter hvert som de enkelte forteller og forklarer. Livet har ikke vært enkelt for noen av dem, verken for de som dro i utlendighet til Vesten eller de som ble værende etter den islamske revolusjonen. Og aller minst for Dokhi, barnebarnet som fører dagbok og bærer på en vond og hemmelig fortid.

De som dro og de som ble igjen er en klok og usminket beretning om mennesker som fanges i begivenhetenes vold og må se i øynene at livet ikke ble slik de hadde håpet og drømt om.

 

Min opplevelse

«Hva vet dere i det hele tatt om hjemlandet deres i dag? Dere er en håndfull tilbakestående mennesker som er bitt værende der dere var for tretti år siden. Nå sitter dere her og gjør ike annet enn å synge gamle særepsanger» s. 92

Etter en lang og omstreifende tilværelse havnet jeg til slutt i en frossen leir i Sverige. Det lå snø så langt øyet kunne se, og den skinte i et uvanlig lys. Det føltes som jeg hadde satt mine føtter på en annen planet eller i en annen verden.» s. 192

To i storfamilien sine meninger og beretniger.

Har brukt litt tid på denne boka, men med Per Sandberg sin tur til Iran og mye av det som sto skrevet i noen aviser om hvordan forholdene til iranere som har forlatt landet kan være ved å reise hjem på ferie. De kan bli anholdt på flyplassen både på innreise og på utreise. Denne romanen foregår i et annet land enn Iran, fordi de som bodde i andre land ikke turte å reise tilbake til hjemlandet.

Borte bra men hjemme best, er vel oppsummeringen til familien som ble igjen i Iran.

Familien brukte ti dager på sine historier fra fire land og det gikk på helsa løs for enkelte.

Takk til forlaget for leseeksemplar.

Det ligger flere avisanmeldelse på nett, men fant ingen utenfor murene.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.