De fire bøkene av Yan Lianke

 

Tittel: De fire bøkene

Org.tittel: SI SHU

Forfatter: Yan Lianke

Forlag: FONT

År: 2018

 

Forlaget omtale

I distrikt 99, en underavdeling av en kjempemessig arbeidsleir i en isolert del av Henan-provinsen, sitter en gruppe høyt utdannede mennesker fengslet for at deres vaklende tro på den kommunistiske ideologien skal gjenopprettes.

Her lever Musikeren og Vismannen sammen med Forfatteren og Teologen i et fellesskap der alle oppfordres til å angi hverandre for avvikende oppførsel. Gevinsten er utsikten til politisk velvilje og frihet.

Men så presses kvotene for stålproduksjon og kornavlinger opp til absurde høyder, og fangene sliter seg ut i den grad at de til slutt prøver å dyrke hvete ved å vanne frøplantene med sitt eget blod. Sult og uvær herjer, og de intellektuelle overlates til seg selv av regimet.

De fire bøkene består av fortellinger inspirert av konfusianismens fire tekster og de fire evangeliene i Det nye testamentet. Med sin skarpe og poetiske prosa forener Yan Lianke politisk satire og fabel i en roman om den universelle kraften i vennskap, kjærlighet og tro i møte med grotesk undertrykkelse som den Kina opplevde under Det store spranget.

 

Min opplevelse

Det store spranget var en fase i Kina mellom 1958 og 1961. Da ble de intellektuelle som ikke hadde noe til overs for kommunismen satt i omskoleringsleire. Der måtte de dyrke korn på mark det ikke var dyrket mat på fra før. Leirene lå langt fra sivilisasjonen. I sone 909 som denne boken handler om er det satt en ungdom til å lede de som skulle omskoleres. Han inngikk veddemål om hvor mye korn han kom til å få av et visst areal. I utgangspunktet var det en umulig oppgave når en ikke har de hjelpemidlene som trengs.

Kina hadde som mål og bli verdens største på å produsere stål. Sone 99 ble pålagt å smelte og kaffe til veie mange tonn. Hvordan oppnå dette målet når alt av stål som finnes i leiren er smeltet om. Da er det godt at det finnes vitenskapsmann blant de innsatte. Når trær blir snauhogd og store arealer blir lagt brakk og ingen finner ly, blir også klimaet forndret. Her var det flere ting forfatteren har pekt på. Det kulminerte når det ble hungersnød og hver og en måtte finne sin egen mat.

Jeg fant deg oppsiktsvekkende at jeg, etter å ha fått stjernene mine brent, blitt banket opp, pisset på av fire menn og klasket i trynet av en penis, ikke bar nag til noen. Jeg følte meg tvert imot usigelig glad og lettet. Hvor kom denne lettelsen og dette velværet fra?

Forfatteren hadde fått alle stjernene han trengte og skulle hjem til kona, men andre ville det annerledes. Var de misunnelig?

Absolutt en bok som fenget.

Kilde: Leseeksemplar

 

1 kommentar til “De fire bøkene av Yan Lianke

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.