Leselyst av Tone Selboe

 

 

Tittel: Leselyst

Forfatter: Tone Selboe

Forlag: Kagge forlag

År: 2018

Fra forlaget

En bok for alle som er glad i å lese, og som sier noe om hva som skjer når vi leser.
«Hvorfor leser vi? Spørsmålet har like mange svar som det har lesere: Vi leser for bekreftelse og for motstand, for nytelse og for lærdom, for atspredelse og av kjedsomhet, for å lære og for å slippe å lære, for å finne oss selv og for å komme bort fra oss selv, for å glemme og for å huske.»
«Leselyst» springer ut av kjærlighet til litteraturen. Boka beskriver hvordan lesere blir rystet, oppslukt og berørt av litteratur. Den spør hva som skjer når vi leser, og forteller om litteraturens betydning for hvordan vi lever og tenker. Hvorfor oppleves det å lese som en livsnødvendighet? Kjærligheten til litteratur er ingen ensom kjærlighet; tvert imot blir den som leser innlemmet i et fellesskap av andre lesere.
Boka er en hyllest til litteraturen og er tilegnet alle som leser, uansett situasjon eller bakgrunn.

Min opplevelse

I og med at mitt nettsted heter Lese- og reiselyst, måtte jeg jo lese denne boka. Angrer ikke. Boka er delt opp i kapitler. Lesingens historie om at til å begynne med leste man for hverandre, før det ble vanlig å sitte for seg selv.
«Lesehistorikerne kan fortelle oss at på 1700-tallet, og til dels på 1800-tallet, var ikke folk helt fremmende for at overdreven lesing kunne føre til lede og spleen – livstretthet og melankoli – og i verste fall en for tidlig død, eller at å lese for å «slå tiden i hjel» er et uttrykk som kan forsås helt bokstavelig – som en måte å begå selvmord på. Det er særlig romanlesing som anses som farlig. «s.35

I litt nyere tid har en funnet ut at lesing ikke er så farlig:
«Det er ikke spesielt kontroversielt å si at vi lærer noe av å lese skjønnlitteratur, men det å lese oppfattes likevel ofte som en ganske unyttig og ufarlig virksomhet» s. 86

Utover i boka var den henvist til bøker som kunne vært verdt å lese. Er en interessert i gode bøker som ikke er lest ennå, får en mange tips.

Bakerst i boka er det 6 sider med anvendt litteratur. Der var det mange klassikere, men jeg tror ikke jeg skal gi meg i kast med disse ennå. Har lest noen av dem.

Kilde: leseeksemplar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.