Supermakten som utfordrer verden Xi Jingping og det nye Kina av Kerry Brown

Tittel: Supermakten som utfordrer verden Xi Jingping og det nye Kina

Org.tittel: The Word According to Xi: Everything You Need to Know About the New China

Forfatter: Kerry Brown

Forlag: FONT

År: 2018

 

Forlaget omtale

Kunnskapsrikt om supermakten som utfordrer verden

Kina er nå den mektigste nasjonen på kloden. Landets leder Xi Jinping er blitt kalt mange ting – folkets far, diktator, innovatør, geni, teknokrat – men hvem er han egentlig? Hva er hans syn på verden og på Kinas plass i den? I denne boken veileder Kina-eksperten Kerry Brown leseren gjennom Xis tankegods og langsiktige planer. Forfatteren byr også på et skarpsindig innblikk i Xis bakgrunn og verdisett, hans syn på kommunistpartiets rolle og hvor langt han er villig til å gå for å forsvare den. Boken utgis på et tidspunkt da Kina nettopp har vært gjennom en stor konstitusjonell endring som gir Xi Jinping anledning til å forbli landets ubestridte leder på ubestemt tid.

Dette er en bok for alle som vil vite mer om mannen og landet som i praksis vil sette den globale dagsorden i mange år fremover.

Min opplevelse

Jeg har nettopp lest De fire bøkene av Yan Lianke som handlet om interneringsleir 99 under kulturrevolusjonen i Kina 1958-1961. Fremdeles i dag finnes det slike leire i Kina hvor de som ikke er enig i styresmaktene blir plassert i. Det var interesant å lese om dagens styresett.

En bør være klar over at Xi er Kinas leder når en starter på boka. På starten får en Xis historie frem til partikongressen i 2012 hvor han holdt en flammende tale på 3 timer.

I 2012 var Kina verdens nest største økonomi og å styre et slikt land må jo være drømmen. I 2017 laget Xi en fremtisdsplan hvor landet på lang sikt skulle bli et paradis å bo i. (Sto ikke direkte det i boka, det er min tolkning).

«Xis epoke er det globale Kinas epoke. Det i seg selv skulle tilsi behov for et nytt diplomatisk språk. Kina kan ikke lenger late som om det er en mus, når alle vet at det er en elefant. « s. 106

Det spennende utover nå er hva presidenten i USA vil gjøre for å få Kina til å knele.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.