Raajah

Public Debate on Sámi Electoral Roll Access and Sámi Definitions

Welcome to Raajah!

with one comment

Raajah is a database listing articles in open-access online media that contain articulations about who shall be allowed to enter the Sámediggi Electoral Rolls and/or who can be considered a Sámi. The Sámi is the indigenous people of Finland, Norway, Russia, and Sweden. The Sámediggis are the representative organs of the Sámi in Finland, Norway, and Sweden. To navigate the database, please use the search words in the right column listed under Categories.

 

Want to contribute to this database? Please send article links to the admin (mikkel.berg-nordlie  AT  nibr.hioa.no). For articles in languages other than the following, please include a brief description of the content: North Sámi, Norwegian, Swedish, Russian, English, German.

 

Raajah is created as part of The Borders of Sámi Politics (SÁMPOLRÁJ, 2016-2019), a research project about insider positions and outsider positions in modern Sámi politics. SÁMPOLRÁJ is funded by the Programme for Sámi Studies of the Norwegian Research Council. Raajah means “borders” in the South Sámi language.

Participants in SÁMPOLRÁJ include Jo Saglie (project leader, Institute for Social Resarch, Sámi University College), Johannes Bergh (Institute for Social Research), Mikkel Berg-Nordlie (NIBR Institute of  Oslo and Akershus University College), Stefan Dahlberg (University of Gothenburg, University of Bergen), Ulf Mörkenstam (University of Stockholm), Ragnhild Nilsson (University of Stockholm), Torunn Pettersen (Sámi University College), Per Selle (University of Bergen, Arctic University of Norway), Eli Skogerbø (University of Oslo), Kristin Strømsnes (University of Bergen).

 

 

Written by Mikkel Berg-Nordlie

December 2nd, 2016 at 2:33 pm

Posted in Front Page

NRK Sápmi: Rekordinnmelding i samemanntallet: – Også norsktalende samer har noe å si

without comments

Nrk.no, 06.02.2017: https://www.nrk.no/nordland/rekordinnmelding-i-samemanntallet_-_-ogsa-norsktalende-samer-har-noe-a-si-1.13361459

– Det åpnet nok for at flere følte seg som fullverdige samer, og tok dermed det aktive valget å melde seg inn i Sametingets valgmanntall. Jeg tror talen viste til en videre definisjon for det å være same, sier hun.

Ávvir: – Gal dát lei issoras

without comments

Avvir.no, 06.02.2017: http://avvir.no/oddasat/2017/02/gal-dat-lei-issoras

Vibeke Larsen, gean olusat moite go ii doallan ođđajagisártni sámegillii, sártnui dál vuosttaš geardde sámegillii.

Written by Mikkel Berg-Nordlie

February 6th, 2017 at 11:26 am

Framtid i Nord: Samerådet må snu

without comments

Framtidinord.no, 04.02.2017: http://www.framtidinord.no/meninger/leder/2017/02/04/Samer%C3%A5det-m%C3%A5-snu-14167368.ece

Begrunnelsen er nokså lik den de som for en måned siden kritiserte sametingspresident Vibeke Larsens nyttårstale. Ikke for innholdet, men for framførelsen. Larsen holdt talen på norsk, noe som falt mange tungt for brystet.

(…)

Det samiske miljøet må vokte seg vel for den elitetenkingen som synes å råde i enkelte deler. Faren er stor for at man skaper større skiller i en tid der man heller må bygge samhold. Utspill som dette kan heller gjøre at personer med samisk bakgrunn lar være å engasjere seg i samisk kultur, eller samisk politikk fordi man føler seg uekte.

NRK: Massiv støtte til Asle etter vraking fra samisk 100-årsjubileum

without comments

Nrk.no, 03.02.2017: https://www.nrk.no/sapmi/massiv-stotte-til-brukskunstner-tveitnes-etter-at-han-ble-kastet-ut-fra-samisk-arrangement-1.13356412

Reineier Karen Siri Utsi, sier hun ikke kan forstå utestengelsen av Asle Tveitnes.

– Han er den beste og flittigste belte- og båndvever i nord, og har vevd belter både til mine døtre og til meg også, sier karen Siri Utsi.

vs.

Styreleder i Sámiid Duodji, Catarina Utsi, sier at de har fulgt retningslinjene som Samerådet har vedtatt i forbindelse med godkjennelsen av duodjimerket. Vi kan ikke gå ut over disse retningslinjer, sier Catarina Utsi.

– Med bakgrunn i Samerådet retningslinjer for Duodjimerket, så betyr det at vi verken kan eller vil endre vårt vedtak, sier Catarina Utsi.

Sameradion & SVT Sápmi: Het debatt om Sametingets röstlängd

without comments

Sverigesradio.se, 02.02.2017: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2327&artikel=6622237

 

Var och en fyller i en ansökan för en röstlängd, han kan lämna riktiga eller oriktiga uppgifter, och har man varit hederlig då behöver man inte fundera över det, säger Samelandspartiets ordförande Per Olof Nutti.

vs.

…vi har en valnämnd som jobbat med frågorna och gjort ett bra jobb. Sen kan man inte utesluta att någon faller mellan stolarna, men det är oerhört diskriminerande att man kan bli överklagad – och få hela sin samiska identitet ifrågasatt

 

NRK: Utestengt fra utstilling fordi han ikke er same

without comments

Nrk.no, 02.02.2017: https://www.nrk.no/troms/utestengt-fra-utstilling-fordi-han-ikke-er-same-1.13355239

– Vi ønsker beskyttelse av vårt handverk, og vil vise kjøperne at det vi lager kommer fra den samiske kulturen, sier styreleder i Samiid Duodji, Catarina Utsi.

vs.

Sametingspresident Vibeke Larsen mener beslutningen om å hive Asle Tveitnes ut av utstillingen er gal, og ber om at den gjøres om.

– Det er galt å utestenge en person som gjennom så lang tid har vist interesse for samisk håndverk. Vi har ikke råd til å ekskludere mennesker som ønsker å jobbe positivt for det samiske samfunnet og våre interesser, sier Larsen til NRK.

Sameradion & SVT Sápmi: Kan bli struken från röstlängden efter 20 år

without comments

Sverigesradio.se, 01.02.2017: http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=2327&grupp=23626&artikel=6620214

 

Men tycker du att det är rimligt att du som inte själv har samisk härkomst ändå ska stå med i röstlängden?

– Då ställer jag en motfråga till dig: tycker du att en invandrare som kommer till Sverige ska få rättigheter och välja till Sveriges riksdag, att de ska bli svenska medborgare? Det är precis samma sak.

NRK Sápmi: – Språk-kritikken var sårende

without comments

Nrk.no, 22.01.2017: https://www.nrk.no/sapmi/_-sprak-kritikken-var-sarende-1.13333126

– Det var dager jeg ikke hadde lyst å åpne Facebook, men jeg gjorde det. Jeg har lest mye av det som har blitt skrevet, ikke alt. Jeg skjønner til en viss grad kritikken, jeg skjønner at noen reagerer på det at sametingspresidenten ikke snakker samisk. Det er første gang det skjer i Norge. I Sverige har vi sametingspresident som ikke snakker samisk, men svensk, sier Larsen.

Odd Mathis Hætta: – Forsøkt ribbet for enhver anstendighet

without comments

Altaposten.no, 20.01.2017: http://www.altaposten.no/meninger/2017/01/20/%E2%80%93-Fors%C3%B8kt-ribbet-for-enhver-anstendighet-14091747.ece

For samisktalende er det to sider, det å kommunisere utad i et norsk miljø, og å ha samisk språk som det identitetsbærende. Men i noen samiske miljøer er det fortsatt enkelte identitetsbærende elementer, som skikk og bruk, ortodoks kristen tro, slekt og minner. Derfor behøver ikke alle samer språket for å bære samisk identitet, selv om noen elementer er svekket og delvis borte.

Written by Mikkel Berg-Nordlie

January 20th, 2017 at 4:29 pm

Beaska Niilas: Å tillegge andre meninger de ikke har

without comments

Nordnorskdebatt.no, 10.01.2017: http://nordnorskdebatt.no/article/tillegge-andre-meninger-ikke-har%20%20%20%20%20%20%20

 

NSR har vært, og er, svært tydelige på språk ikke er et kvalifikasjonskrav for å være sametingspresident. 25. november var den gang sametingspresident Aili Keskitalo (NSR) særdeles klar i sin tale om at også de språkløse samene har rett til å være representert på alle nivåer. Dette er NSR sin eneste linje i dette spørsmålet, og den har vært gjentatt mange ganger.

Written by Mikkel Berg-Nordlie

January 10th, 2017 at 4:27 pm