European Network for Ombudsmen in Higher Education (ENOHE)

Mange jeg møter tror at Norge fant på noe nytt og revolusjonerende da vi for to år siden begynte å ansette studentombud. Det er ganske langt fra virkeligheten. Studentombud har nemlig eksistert i verden i 50 år, og Norge er et av de siste landene i vest-Europa til å få på plass ordningen. Studentombudet på HiOA er medlem av et nettverk for europeiske studentombud, ENOHE, og forrige uke hadde nettverket sin årlige konferanse.

11313041_10155728963915122_7723350438453686598_o

Innsbruck sett fra Hafelekar, 2269moh (Foto: Anita Tøien Johansen)

Årets ENOHE konferanse tok plass i Innsbruck i Østerrike. Her møttes ombudsmenn- og kvinner fra høyere utdanningsinstitusjoner over hele Europa, Australia, Canada, USA, Israel og Mexico for tre intense og inspirerende dager med foredrag og workshops. Det er i år 30 år siden det første studentombudskontoret ble startet opp i Europa, og tema for årets konferanse var derfor “30 Years of Solitude? University Ombudsmen`s Pioneering Past, Confident Present, Challenging Future”.

Å være Studentombud kan noen ganger være ganske ensomt. Man er uavhengig og nøytral og har streng taushetsplikt. Det å møte kollegaer fra hele verden som forstår hvilke utfordringer man står overfor blir derfor veldig viktig for å kunne gjøre en god jobb og utvikle ordningen videre.

IMG_0761

Oversikt over ombud i høyere utdanningsinstitusjoner i Europa. (Foto: ENOHE)

Det finnes mange ulike ordninger for ombudsmenn i høyere utdanning rundt omkring i verden. Noen er ombud for studenter, andre tar også imot ansatte. Noen er ansatt av utdanningsinstitusjonen, andre er valgt, eller er ansatt av studentorganisasjoner. Andre igjen har regionale eller nasjonale kontor og har ansvar for mange institusjoner samtidig. Noen jobber alene, andre har mange ansatte. Men på tross av ulike strukturer var det likhetene som fikk lov til å prege konferansen i Innsbruck.

DSCF2003

Studentombud fra hele verden diskuterer dyder og synder i høyere utdanning (Foto: Anita Tøien Johansen)

På konferansen fikk vi lære historien om studentombud, som startet på Simon Frasier University i Canada for 50 år siden. 20 år senere ble Spania første land i Europa til å få på plass ordningen, og siden 2001 har Spania vært ett av landene der studentombud til og med er lovpålagt. Studentombudet på Universitetet i Oslo holdt en presentasjon om utviklingen i Norden og hvordan hun har jobbet for å være en god ambassadør for ordningen her i Norge.

CGK3QXoW0AArazn (2)

Marianne Høva Rustberggard, Studentombud på UiO, snakker om studentombudskonseptet i Norden (Foto: Anita Tøien Johansen)

Vi fikk høre mange historier og eksempler fra studentombuds hverdag over hele verden, og deltok i debatter om ulike problemstillinger som man som studentombud kan komme over. Til slutt så vi også på ulike utfordringer som studentombud i Europa står overfor i dag.

Det er veldig mye godt studentombudsarbeid som foregår, og det er mye vi kan lære av hverandre. Derfor er jeg takknemmlig for at jeg fikk muligheten til å møte kollegaer fra hele verden, lære av deres erfaringer og reise hjem full av håp og inspirasjon til arbeidet mitt videre.

En oppsummering av konferansen kan du finne her.

IMG_0668

Studentombudene i Norden var godt representert. Fra v. Studentombudet på Universitetet i Lund, HiOA, UiO, Universitetet i København, Karlstad og Borås. (Foto: Anita Tøien Johansen/ Petra Holst)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.