Konstruktive konflikter?

Konstruktive konflikter? Tanker om TED-talk

I følge John Zinsser i en TED Talk fra mai 2015 viser studier at hele 85% av oss synes det er ukomfortabelt å snakke om konflikter. Mange forbinder konflikt med noe ubehagelig og negativt, noe som bør unngås, og i hvertfall ikke noe som kan være konstruktivt! Men trenger det egentlig å være slik?

5889868491_b3ea2ab329_z

Konflikter er verken gode eller dårlige, de er en naturlig del av livet og noe som vi større eller mindre grad håndterer hver eneste dag. Bare tenk over det en gang, hvor mange ganger i løpet av en dag irriterer du deg over noe, er uenig med noen eller må tilpasse deg til noen andre? De fleste av disse konfliktene løser vi helt greit. Vi velger våre kamper; noen ganger tilpasser vi oss, andre ganger står vi på kravene, men hvis vi hadde vært enige i alt hele tiden så hadde jo aldri verden utviklet seg!

“Without struggles exploitive hierachies would remain unchallenged; organizations would remain stagant; relationships could not mature and develop; and the problems confronting groups, organizations, and nations could not be comprehensively considered, debated, and solved. Not only would it be impossible to live in a world without social conflicts, but that world would not be a place in which most people or groups would want to live” (Kriesberg/ Dayton, Constructive Conflict, fourth edition, s.3)

Forskjellen mellom er en konstruktiv og en ikke konstruktiv konflikt ligger i hvordan vi håndterer dem! I Zinssers TED talk snakker han om at vi bruker feil verktøy for å håndtere konflikter og hvordan det gjør at resultatet blir lite fruktbart.

Oftest når det oppstår en konflikt så tyr vi i følge Zinsser til det han kaller “the legal model”; vi ser inn i fortiden, søker etter å finne ut nøyaktig hva sannheten er og hvem som kan bli straffet for det som har skjedd. I denne prosessen har vi en tendens til å ignorere personlige forhold og glemme å tenke på fremtiden. På den måten mener han at vi ofrer morgendagen for å vinne gårsdagen. I noen tilfeller er det kanskje riktig, typisk i en del av de tilfellene som løses i rettssystemet, men hvor nyttig er det når du er uenig med en medstudent eller krangler med kjæresten?

Zinssers løsning er enkel, i hvertfall i teorien. Han sier: gjør det motsatte!

1. Bruk interresser og intensjoner: Hva er jeg egentlig interessert i at skal skje? Hvordan tenker jeg å komme dit? Hva er det den andre som er involvert i konflikten egentlig ønsker?

2. Invester i personlige forhold:  Vær høflig, behandle folk som folk, vis respekt.

3. Fokuser på fremtiden: Snakk om fremtiden, fokuser på den i stedet for å fokusere på hva som har skjedd og hvem som skal bli straffet for det

Hvis vi klarer å tenke på konflikter som noe naturlig, noe som kan være konstruktivt og føre til fremgang, så trenger vi kanskje ikke å være så redd for dem. Så neste gang du irriterer deg over en sokk i sofaen eller en bråkete student på lesesalen – tenk deg om: Hva er mine interesser her? Hvordan kan jeg fremme dem på en ordentlig måte og hva skal skje for at livet mitt skal bli bedre i fremtiden?

Er du student på OsloMet og sliter med en vanskelig konflikt? Ta kontakt med Studentombudet!

A big thanks to Tom Kosakowski’s The Ombuds Blog for making me aware of this TED Talk!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.