Borte fra eksamen?

Noen ganger skjer det ting som gjør at man ikke får møtt på eksamen. Da er det viktig å kjenne til rettighetene sine.

Foto: Elisabeth Lies/ Unsplash

Foto: Elisabeth Lies/ Unsplash

“Ikke møtt”
En kandidat som ikke møter til eksamen til fastsatt tid, eller som ikke leverer en hjemmeksamen, mappevurdering eller liknende innen fristen, registreres som «ikke møtt». Dette teller som ett eksamensforsøk.

Du har vanligvis tre forsøk på å bestå en eksamen.

Gyldig fravær
Hvis det er sykdom som forhindrer deg å møte eller levere innen fristen kan du imidlertid levere legeerklæring for å få gjort fraværet gyldig. Har du gyldig fravær teller ikke eksamenen som et forsøk. Legeerklæringen må omfatte eksamensdagen, og må leveres eller poststemples innen en uke etter eksamen.

Selv om du leverer legeerklæring på sykdom i løpet av perioden for en hjemmeeksamen eller liknende, gir det ikke automatisk rett til forlenget tid. Det er derfor viktig at du tar kontakt med fakultetet ditt og hører om det kan finnes en løsning dersom du skulle bli syk under hjemmeeksamen eller liknende oppgaver.

Trekk fra eksamen
Hvis du leverer en blank besvarelse eller velger å avbryte eksamen uten å levere, blir oppgavebesvarelsen behandlet som trekk. Dette teller som et forsøk.

Er det sykdom som er grunnen til at du måtte trekke deg må du levere legeerklæring for at trekket skal gjelde som gyldig fravær.

Ny og utsatt eksamen
Skal du ha rett på ny eller utsatt eksamen på grunn av fravær må fraværet være gyldig. Som gyldig fravær regnes sykdom eller annen dokumentert, tvingende fraværsgrunn.

Det samme gjelder studenter som på grunn av utvekslingsopphold eller deltidsstudier i utlandet, ikke har kunnet gå opp til ordinær eksamen.

Praksis
Kravet til tilstedeværelse eller oppmøte i praksis kan ikke fravikes på grunn av sykdom eller andre grunner. Programplanen eller emneplanen skal si noe om hvor mye fravær du lovlig kan ha i en praksisperiode. Blir du syk mens du er i praksis er det veldig viktig at du gir beskjed til praksisstedet og skolen. I noen tilfeller er det mulig å ta igjen sykedager i praksis etter avtale med praksisstedet.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.