Jeg heter Mari Furu, og er sykepleierstudent ved Høgskolen i Oslo og Akershus. I mitt 5. semester (høst 2016) var jeg på utveksling til Brisbane, Australia. Dette var en fantastisk opplevelse, og jeg lærte mye nytt. I tillegg er det et fantastisk land, og vi brukte mye av fritiden vår på å reise til forskjellige steder på østkysten.

Jeg gikk på Queensland University of Technology. Dette er en veldig stor skole, med både mange internasjonale studenter og australske studenter. Det er utrolig mange sykepleierstudenter der, og det var litt skummelt i starten. De legger opp skolegangen litt annerledes enn hva vi var vant med fra HiOA, og i tillegg foregår alt på engelsk. Vi hadde fire fag; Pain Management (NSB602), Introduction to Cardiothoracic Nursing (NSB603) og Clinical Placement x 2 (NSB012 og NSB014). I faget NSB602 hadde vi forelesninger, og dette var ikke obligatorisk, men det erfarte at det var lurt å gå på disse forelesningene uansett. I NSB603 hadde vi noen ikke-obligatoriske forelesninger (allikevel veldig lurt å dra på), og noen obligatoriske samlinger, samt noen praktiske simuleringer etterfulgt av en praktisk test og til slutt en eksamen. Eksamen bestod av 50 Multiple Choice-spørsmål og 5 kortsvarsoppgaver (viktig å ta med blyant og ikke penn på eksamen). NSB012 tilsvarer det vi kjenner som SF-enheten på HiOA. Her lærte vi ulike prosedyrer som f.eks. sårstell og sondelegging. Det virker veldig skummelt i starten, men dersom dere passer på å få time sammen kan det være litt mindre skummelt. Simuleringene består av en lærer og ca. 10 studenter. Alle er veldig hyggelige og forståelsesfulle for at vi var norske studenter, og syntes at dette var spennende og hyggelig. NSB014 tilsvarer praksisperioden. Her ble vi utplassert 4 uker på et sykehus, en ukes pause, for så å være 2 uker på et annet sykehus. Jeg var først på kirurgisk rehabilitering på Brisbane Private Hospital og til slutt på ortopedisk traume avdeling Royal Brisbane Woman Hospital. Jeg syntes det virket veldig skremmende og skummelt å skulle være utplassert på et sykehus der de kun prater engelsk, men erfarte at dette var en veldig fin opplevelse. Både sykepleiere, leger og pasienter viste stor forståelse for at jeg ikke hadde engelsk som morsmål. I tillegg er de veldig kunnskapsrike, og jeg lærte mye nytt.

Som sagt var vi mye ute å reiste på fritiden. Brisbane ligger dessverre ikke ved havet. De har et lite ”strand-basseng” midt i byen som er et fint og godt alternativ til strender på varme dager. I tillegg er bassenget fritt for haier og maneter. Vi tok ofte dagsturer til nærliggende strender, der Gold Coast var det nærmeste. Her ligger blant annet Surfers Paradise. Litt lenger sør ligger Byron Bay. Vi var på helgetur hit med ANSA Brisbane, som var en veldig vellykket og morsom tur. Vi ble bedre kjent med flare andre norske utvekslingsstudenter. I tillegg vet jeg at blant annet QUT Surfers (en surfeklubb for studenter) også arrangerte helgetur hit. Her var det flere internasjonale studenter som deltok. På vår tur til Byron Bay fikk vi surfetime inkludert (det er vanskeligere enn det ser ut som), og fikk mulighet til å hoppe i fallskjerm. Vi var også på helgetur til Sydney og Fraser Island, og dette anbefaler jeg på det sterkeste.

Siden semesteret der nede er ferdig relativt tidlig (i midten av november) fikk vi tid til å reise litt på vei hjem. Jeg og en av de andre norske studentene fra HiOA leide bil en uke og kjørte opp østkysten, Brisbane-Cairns. Da fikk vi mulighet til å se mer av Queensland, blant annet Whitsunday Islands og Great Barrier Reef. Fra Cairns dro vi til Bali, og fra Bali dro vi til Thailand før turen gikk hjemover til Norge.

Alt i alt har de 6 månedene vært de beste månedene i mitt liv, og hvis jeg kunne hatt muligheten til å gjøre alt igjen hadde jeg sagt ja på dagen! Jeg anbefaler å dra på utveksling på det sterkeste.

MVH

Mari Furu