Drama og teaterstudent på utveksling til

SALVADOR DA BAHIA i BRASIL

Bilde: Pelourinho, Salvador

E ai galeira?! Jeg, Lisa, studerer Drama og teaterkommunikasjon ved Høgskolen i Oslo og Akershus og dro høsten 2016 på utveksling til Salvador da Bahia i Brasil hvor jeg studerte drama og teater på UFBA (Universidade Federal da Bahia). Det var et fantastisk lærerikt og spennende opphold, tross store språklige utfordringer og heslig varme badetemperaturer (30 grader varmere enn hva jeg er vant med fra fjæra i Midt-Troms!!!). Som drama og teaterstudent ble jeg kjent med nye teatertradisjoner og fikk oppleve kunstens viktige rolle som ventil i et korrupt og til tider vanskelig land hva angår helse, rettigheter og sikkerhet. Jeg har tittet på gateaper, kryssa gata uten å blitt påkjørt, laga kaffe i norsk skibuff, dansa masse samba, sett mye radikalt teater hva angår sex/gender- problematikk, tatt feil buss litt for mange ganger og svettet i 30 grader pluss. Og jeg skal tilbake. Snart!

 

Bilde: Feira de São Joaquim, Salvador          Bilde:Vista da casa de Thiago, Valença

Kulturelt sett er Salvador et spennende by, men med en trist historie. Byen var landets første hovedstad og stedet hvor portugiserne fraktet afrikanske slaver. Etter opphør av slavedrift er Salvador fortsatt Brasils svar på Afrika. Det er ser ut som om en er i Afrika; på menneskene, på sambaen, den lette praten, maten, og de store flotte afroene og capoeriaen. Også tiden er afrikansk og “laid back” ,  bussene har ikke faste tider, de kommer når de kommer, og kassadamene i butikken synger og har all verdens tid.. Irriterende i starten, men ganske koselig etter hvert.

 

Bilde: Vale do Capão, Chapada Diamantina       Bilde: Itacaré, Bahia

Når det kommer til det Brasilianske folk, viste de meg en åpenhet og pratsomhet jeg aldri har opplevet tidligere. Jeg har aldri snakket så mye med folk jeg ikke kjenner, og aldri følt meg så komfortabel i totalt ukjentes nærvær. Bussturen til skolen endte ofte i dype samtaler med sidedamen/ mannen, på brasiliansk portugisisk. Riktig verbbøyning og grammatikk brydde de seg ikke om, de ville prate uansett hvor mye jeg stammet og vridde hjernen for å huske ord. Åpenheten deres hjalp mye på min språklæringen!

 

Bilde: Guaibim, Valença                                  Bilde: Dique de Tóróró, Salvador   

 Jeg dro ned en måned før skolestart for å gjennomføre et brasiliansk portugisisk språkkurs på en språkskole og bodde på hostel i oppstartingsfasen. Det visste seg å være vanskeligere enn planlagt å finne et bosted som var både trygt og til en god pris, men med kontakter fra skolen og brasilianere jeg kjente, fikset det seg. Når det kommer til sikkerhet var det ikke over alt i byen en kunne gå da kriminaliteten er høy. Samtidig var det lite alvorlig som skjedde turister, annet enn tyveri av mobiltelefoner. Likevel var det greit å gå der det var mye folk og mens det var lyst, utenom favelaene. Når det kommer til språk kunne enkelte studenter snakke engelsk, men ellers få. En kom i likevel langt med noen brasiliansk portugisiske gloser da folk var veldig hjelpsomme. Ellers lærte jeg meg språket fort, rett og slett fordi så få snakket engelsk!

Salvador er et anbefalt reisemål for utdanning for de som har guts til å lære eller kan snakke brasiliansk portugisisk, for de som ønsker å undersøke en spennende og fargerik kultur og for de som synes det er greit å svette, mye!

Sjekk ut vår to videoer her!

Den første er kort,

https://youtu.be/vwwPjlPqyDY

og den andre videoen (lang versjon) forteller mye nyttig som du bør vite om du vurderer utveksling til Brasil eller et annet latinamerikansk land.

Beijo,  Lisa