Utveksling

Din utvekslingshistorie

Australia, Queensland University of Technology (QUT), Studie, Sykepleier

Sykepleierstudent Sofie i Australia

Jeg heter Sofie Fjellanger, og er en 23 år gammel sykepleierstudent ved Høgskolen i Oslo og Akershus, studiested Pilestredet. Jeg elsker å reise, men var likevel negativ til å dra på utveksling, da jeg syntes det virket litt skummelt å flytte til utlandet i seks måneder alene. Dagen før søknadsfristen for utveksling utgikk la jeg inn en søknad på impuls, noe som viste seg å være en av de beste beslutningene jeg har gjort. Jeg har nå tilbragt mitt 5. semester på utveksling i Australia, og har hatt en fantastisk opplevelse!

Jeg reiste sammen med tre medstudenter jeg ikke kjente så godt fra før av, og vi flyttet sammen i West End (South Brisbane) den 10. Juli. Vi fant leilighet gjennom http://www.brisbanestudents.com.au/.  Etter å ha sjekket ut Brisbane, Gold Coast og Sunshine Coast i to ukers tid begynte vi på Queensland University of Technology (QUT) i slutten av juli. QUT er et enormt universitet med to campuser, med både australske og internasjonale studenter. Første skoledag var ganske overveldende, men vi vendte hjem med ro i sjelen etter vi hadde et eget møte med en utvekslingskoordinator som hadde ansvaret for de skandinaviske utvekslingsstudenter.

Sykepleiestudentene på QUT hører hjemme på Kelvin Grove campus, og studieopplegget er lagt opp annerledes enn på HiOA. Jeg hadde fire fag (hvorav ett av fagene var et valgfag), og all undervisning foregår på engelsk. Undervisningsformen varierte mellom lectures, tutorials og workshops (forelesninger, klasseundervisning og praktisk), og vi var på simulerings- og ferdighetsenhet en gang i uken før vi gikk ut i praksis. All undervisning var knyttet opp til kunnskap, ferdigheter og egenskaper vi burde beherske i praksisperioden vi hadde fremfor oss, noe som var en annerledes måte å legge opp semesteret på enn det vi er vandt med i Norge. Workshops og tutorials er obligatorisk, da QUT ikke vil sende ut elever i praksis dersom de ikke har fått med seg disse timene. Lectures er ikke obligatorisk, men jeg vil anbefale andre studenter å gå på disse.
To av fagene jeg hadde på QUT var praktiske, og ble vurdert med “bestått- ikke bestått” etter utført praksis. Valgfaget mitt ble vurdert via tre innleveringsoppgaver, og i det siste faget mitt hadde jeg en skriftlig eksamen over 4 timer. Eksamen var delt inn i 4 caser (caser knyttet til praksis), og spørsmålene var relevante til casen.

Jeg hadde kirurgisk praksis dette semesteret, og ble sendt ut i praksis på et offentlig og et privat sykehus i Brisbane. Dette var min første sykehuspraksis, og jeg hadde seks spennende og lærerike uker på tre ulike kirurgiske avdelinger (General Surgery, Urology & Neurosurgery). Systemet rundt å være student i praksis er annerledes enn systemet i Norge. I stedet for å ha en veileder som vi er vant med i Norge ble vi delt inn i grupper på 8 studenter, med samme veileder. Veilederen har ansvaret for at vi har det bra i praksis, og ansvaret for vurderingene våre. For hvert skift vi hadde i praksis ble vi tildelt en “buddy- nurse”, som hadde ansvaret for oss det enkelte skiftet. Det kan nevnes at noen buddy- nurses var mer inkluderende (hyggeligere) enn andre, men alt i alt trives jeg veldig godt. Jeg opplevde at facilitator, buddy- nurses, leger, sykepleiere og pasienter viste stor forståelse for at jeg ikke hadde engelsk som morsmål. Studenter må ha med egen uniform som kjøpes på skolen/ Target, og vaskes hjemme. Dagvaktene på sykehuset varte fra 06.20 – 15.00, og kveldsvaktene fra 14.00 – 22.30, så det var tøft å stå opp 05.00 de ukene jeg hadde dagvakt.

Jeg har reist mye mellom slagene her i Australia, sammen med medstudentene mine fra HiOA, og andre venner vi har fått her nede. Brisbane ligger ikke ved kysten, men det er enkelt å komme seg til Gold Coast eller Sunshine Coast med kollektivtrafikken. Vi dro stort sett til kysten i helgene, og har vært på et par lengre turer. Jeg reiste på høstferie mellom to praksisperioder i to uker oppover østkysten (Brisbane – Cairns), det var fantastisk. Så mye spennende å oppleve.

Sydney

Frasier Island, Airlie Beach, Whitsundays og Cairns var fantastisk, og the Great Barrier Reef er et must. Moreton Island, en stor sandøy utenfor Brisbane, anbefales også på det varmeste. Camping er veldig stort i Australia, og campingutstyr kan kjøpes til en billig penge på Kmart, anbefales. Jeg elsket Sydney, og gleder meg til å reise til Melbourne neste semester.

Jeg hadde avsluttende eksamen den 11. November, noe som er relativt tidlig i forhold til det jeg er vant med i Norge. Mitt neste semester startet ikke før 8. Januar, så jeg benyttet for det meste tiden min på stranden langs kysten med venner, i Bali og Sri Lanka. Nå er jeg tilbake i Brisbane for å skrive bachelor, og skal nyte mine siste uker i Australia til det fulleste.

Jeg er storfornøyd med mitt utvekslingsopphold i Australia, og vil anbefale andre å søke utveksling hit på det varmeste. Jeg har hatt et lærerikt semester på QUT, fått masse venner, og besøkt noen av verdens fineste steder. Australiere er så hyggelige, og jeg føler meg så velkommen her. Om du er i tvil som meg, søk!

Jeg svarer gjerne på spørsmål dersom noen lurer på noe,

Hilsen Sofie

 

Frasier Island

Frasier Island

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Whitsundays

Great Barrier Reef

Great Barrier Reef

Morton Island

 

 

 

 

 

Morton Island

Morton Island

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are Closed

Theme by Anders Norén