Utveksling

Din utvekslingshistorie

Asia-Oseania, Israel, Praksis, Sykepleier

Camilla på kirurgisk praksis i Israel

Skal du på utveksling til Israel? Da kan jeg bekrefte at du har en spennende tid i møte. Det kommer til å bli tre spennende og utfordrende måneder. Du kommer til å lære mye nytt i et fremmed land og vil bli utfordret på mange måter, både faglig og menneskelig.

 

Å dra på utveksling til Israel, vil gi deg mulighet til å bli kjent med landet og folket. Det vil gi en større forståelse hvordan landet er, deres politikk, folkets religion og historie. Det er et flerkulturelt samfunn, som du vil både oppleve i møte med medarbeidere og pasienter.

Tiden er det ikke noe å bekymre seg for. Du vil nok oppleve at du har bedre tid enn det du har hjemme i Norge. I tillegg til praksiser og lesing kan du slappe av på badestranda med en temperatur på 28-29 grader i Middelhavet.

 

HAIFA

Vi bodde i Haifa som er en by på kysten ved Middelhavet. Det er den tredje største byen i Israel og der det bor rundt 300 000 mennesker. Her vil både møte mange forskjellige mennesker med ulike bakgrunn som jøder, muslimer, kristne, drusere og etiopiere. Haifa er et rolig sted med strand, fjell, restauranter, shoppingsentre og utesteder i nærheten. Det er gode kollektivforbindelser i Haifa, det er både buss og tog. Taxi også billig. Det er enkelt å reise og du har muligheten til å ta en togtur til Tel Aviv eller Akko, eller du kan ta bussen til Jerusalem eller Eilat.

Jeg var på tur med 19 andre jenter, og det var studenter fra Bergen, Stavanger og Levanger. Vi bodde sammen i et stort gammelt steinhus, som var en gang en Sjømannskirke.

Her ble vi plassert på to- tremannsrom. Sidsel og Håkon Wergeland var vertskap på huset tiden vi var der. Huset bestod av fire etasjer og på taket var det terrasse der Håkon hadde ordnet en koselig uteplass på taket, der vi spiste middager og solte oss. Vi kjøpte mat selv, og hadde et felles måltid i uken. Her ordnet Sidsel mat til oss og vi kunne snakke sammen og dele erfaringer med de andre.

 

UNIVERSITETET

Vi hadde én dag på Universitet i uka, der var vi fra kl.12 til ca. 17.30. Vi hadde kurs med Dalit og Cheryl. Med Dalit hadde vi timer om noe som het ”Fundamental critical thinking in nursing”   og med Cheryl hadde vi om ”Tranculture and multicultural nursing”. I Dalit sine timer ble vi ble bedt om å sette nøyaktige ord på h-e-l-e sykdomsprosessen. Hva skjer med kroppen når pasienten har feber? Eller ved en infeksjon? Ved dehydrering? Ved respirasjon? Det var også et fokus på hvordan man skulle bygge opp svaret. I timene til Cheryl lærte vi om Israels historie og folket som har vidt forskjellig bakgrunn. Vi lærte om hvordan vi skulle møte mennesker fra andre land, med ulik kultur og annen religion.

Klassene vi hadde med Dalit og Cheryl var lærerike og nyttige. Vi likte godt måten de holdt undervisningen på. I stedet for å ha forelesning der det er en forleser og en sal med over 200 studenter, hadde vi timene i et klasserom med tjue studenter. Det ga oss muligheten til å ha en dialog med læreren som gjorde oss mer engasjerte. Lærerne ville også at vi skulle prate mye, og vi ble godt kjent med hverandre så det var ikke noe å være flau over. Det som er så godt med en slik undervisning, er at du får vite hva andre tenker og ser på ting som bidrar til at en lærer mere. I løpet av perioden skrev vi logger og hadde tre fremvisninger hver. Det er ikke noe grue seg til for det var veldig greie oppgaver vi fikk! Tenk enkelt! Engelskferdighetene er det ingenting å være redd for heller, det er lov å bruke tid og lov å bruke hverandre eller ordboka. En merker fort at en blir flinkere i engelsk, når man må bruke det ofte.

 

PRAKSIS

Jeg hadde kirurgisk praksis ved Rambam Health Care Campus. Det er et kjempestort sykehus som tjener mer enn to millioner mennesker i nordlige del av Israel.

Jeg var på ortopedisk kirurgisk avdeling. I tillegg til dette hadde de ordnet et skreddersydd program med mye hospitering. Vi fikk hospitere på avdelinger som fødeavdelinga, nyfødt, hematologisk sykepleierkoordinator, akutten, operasjonsstua, radiologisk avdeling, gastroenterologi, hjerte kirurgisk avdeling,

ortopedisk poliklinikk og generell kirurgisk avdeling. Det var helt herlig å få være med på og få et innblikk  i andre avdelinger, og ikke bare være på den samme avdelingen i 10 uker. Dette tror jeg hjalp veldig på at det ikke ble kjedelig og det skjedde noe spennende hver uke.

Rambam sykehus er veldig likt sykehusene i Norge. Det er nytt og moderne og de har høy kompetanse innen helsefaget. Noen ulikheter var det. I Norge er vi veldig flinke på prosedyrer og hygiene, ved f. Eks. Sårstell. I Israel har pasientene mye besøk av familie. De står rundt sengen og har med mye mat, og er der nesten h

ele tiden. Derfor kan det bli ganske folksomt på et lite rom der det ligger allerede tre pasienter. I Israel har de stort fokus på anatomi og fysiologi, de har også en fire årig utdanning. De har også hatt mer om pediatri, svangerskap og fødsel enn det vi har hatt.

I likhet med lærene på Universitetet, var veilederne opptatt av å tette kunnskapshull. De var veldig flinke stille spørsmål til oss, slik at vi måtte tenke, og spesielt i forhold til anatomi og fysiologi. I Norge er vi ofte redd for at vi blir oppdaget, hvis vi har mangel på kunnskap. Men i Haifa gjaldt det å finne ut hva man ikke kunne, for så å lære det. Det gjorde ingenting om du ikke kunne svare på spørsmålet for da kunne man se hva man måtte lese på.

 

TUR TIL JERUSALEM/BETLEHEM

Vi hadde tre fellesturer, der Håkon og Sidsel hadde ordnet med program og

overnatting. Første turen gikk til Jerusalem og der vi var i fire dager. Det er en helt

fantastisk spennende by, der det er så mye å se og oppleve. Håkon og Sidsel hadde ordnet et program for hele oppholdet og vi fikk muligheten til å oppleve mye på få dager.

Vi overnattet på Abraham Hostel som var veldig kurant. Vi vandret rundt i gamlebyen, ved Klagemuren og Tempelplassen og flere av de kjente og hellige plassene. Vi var også på Oljeberget der vi hadde utsikt over Jerusalem. Vi fikk oppleve Night spectacual, et utendørs lysshow som presenterer Jerusalems 3000 år gamle historie. I Davids by og fikk vi innblikk i den fasinerende arkeologien og omvisning i Hisikia tunnelen som har en spennende historie. På denne turen var vi også i Betlehem i Palestina. Der

besøkte vi Beit Yusef som er et senter for veiledning av av familier med barn og unge med psykisk utviklingshemming.

De hadde også et verksted der vi kunne kjøpe små julegaver utskåret i oliventre.

Hvis man ikke fikk nok av Jerusalem så ble det flere anledninger til å dra tilbake!

 

 

TUR TIL NORD-ISRAEL

På denne turen var vi i nordlige del av Israel på grensen til Libanon, Syria og Jordan. Vi fikk besøke en militærbase og var i Tårenes dal og ved Hermon Mountain (Israel høyeste fjell). Vi hadde med oss vår egen guide, som var tidligere FN-soldat og nå var han offiser for den Israelske hær. Han delte sine erfaringer fra tidligere kriger. Denne turen ble en sterk opplevelse

for mange og vi kunne se rett inn til Syria der det er krig. Men selv om det gikk inn på oss, klarte vi å kose oss med vinsmaking og epleslang på grensen til Libanon.

 

TUR TIL DØDEHAVET/NEGEV ØRKENEN

På denne turen overnattet vi i en beduinerleir i ørkenen og fikk prøvd oss på.

kamelridning, og hadde en koselig bonfire på kvelden. Vi måtte tidlig opp for å se soloppgangen over Jordanfjella, men det var verdt det! Da gikk vi oppover til festningsanlegget Masada, med en fantastisk utsikt og

igjen spennende historie bak.

Vi var på noen fantastiske gåturer i ørkenen og tilslutt badet vi i Dødehavet. Mitzpe Ramon er verdens største krater med en fantastisk utsikt, der vi fikk en omvisning. På kvelden overnattet vi i en kibbutz, der vi badet på kvelden. På denne turen besøkte vi byen nord-øst for Gaza, Sderot.  Vi reiste til en høyde med utsikt over Gaza. Det var en spesiell opplevelse og jeg anbefaler å lese om hva som skjer i Gaza.

 

 

 

 

GENERELLE TIPS OG TIPS TIL HVA DU BØR HA MED PÅ TUR

 • Paracet ibux
 • Hydrocortison salve
 • Postafen
 • Pass og flybillett
 • Penger
 • Sykeforsikring (NSF har best tilbud).
 • Solbriller, caps og solkrem
 • Tursekk og gode tursko. Og lakenpose
 • Joggesko til bruk i praksis. De må være tette + mørke lange jeans/tights (hvis du skal i kommunehelsetjenesten). På sykehuset har de uniformer.
 • Varme klær, ull og tøfler. Du kommer til å bli overrasket over hvor kaldt det kan bli inne i huset. Men det kan også bli kaldt inne på Universitetet f.eks. der de har air-condition på fullt.
 • Internett på huset. Strømsystemet er det samme som i Norge. Trenger ikke adapter.
 • Israelske simkort. Det går ant å fikse når du skal på Universitetet første dagen.
 • Enheten i Israel er shekel (NIS), som tilsvarer ca. 2,4 kr. Det går greit å benytte seg av visa og ta ut kontanter.
 • For oss kostet oppholdet 11.700 kr pluss ekstra døgn ut over 90 dager. Det kostet kr 130 pr døgn. Turer der overnatting der transport og overnatting er inkludert koster Kr 7300. To av turene er på 4 dager, en på 2 dager. Hebraisk kurs som var 20 timer kostet 350.
 • For de som bekymrer seg over hva det vil koste for utveksling: Det er ingenting å bekymre seg for! Du får nok stipend og hvis du jobber litt i helgene og i feriene kan du kose deg ekstra! Jeg hadde mye mere penger igjen etter turen enn det jeg forventet.
 • For det meste så kan du gå i de klærne du vil. Men av og til bør en ha på anstendige klær for å vise respekt, men også hvis du skal inn på enkelte steder. Det går ant å kjøpe løse plagg i Israel og.
 • Hvis du har glemt noe, er det mulig å få kjøpt det der. De har mye av de samme merkene som i Norge og de har store shoppingsentre.

Comments are Closed

Theme by Anders Norén