Din utvekslingshistorie

Ergoterapi, Praksis, Tanzania

Ergoterapi praksis ved foten av Kilimanjaro

To uker før påske landet vi på Gardermoen etter 13 uker i Afrika. Litt brunere, litt visere og litt mer tålmodige etter å ha hatt vår tredje, og siste praksisperiode ved foten av Kilimanjaro i Tanzania.

Vi dro en uke tidligere enn praksisoppstart for å komme oss til rette før praksisen startet i uke 2. Så var det 10 uker med praksis før vi dro på Safari, besteg verdens høyeste frittstående fjell, Kilimanjaro og en solferie på Zanzibar på slutten av oppholdet.

Du kan lese om praksis og oppholdet i dette blogginnlegget. Her vil vi gi mer praktiske tips og råd om reisen og oppholdet.

BUDSJETT

Fly tur/retur Ca 7000,-
Visum Ca 450 ,- (50 USD)
Bolig (3mnd) Ca 1300,- (150) USD x3
Sykehusregistrering Ca 1700,- (200) USD)
3 måneder med mat, klær, mobilabonnement, strøm, utflukter i helgene, transport og trenings/basseng abonoment. Ca 10 000,-
Fly Zanzibar tur/retur Ca 1000,-
Safari 3 dager (Tarangire, Ngorongoro og Lake Mayara) Ca 4500,-
Kilimanjaro 7 dager + Leie av alt utstyr + tips Ca 16 000

 

Ha med nok dollar til visum, husleie og registrering, det er styrete å ordne med i Moshi. Resten av oppholdet kan det betales med Tanzanianske shilling, det er det ikke styrete å orden med i Moshi.

 

MAT

Det er veldig billig å leve i Tanzania. En cola koster ca 4kr. Frukt, grønt og egg er også billig og kjøpes på lokale markeder. Husk å prute på marked!

Vi kjøpte det meste av maten vi spiste på supermarkeder. På noen markeder har de også importerte varer, men de er veldig dyre. Det finnes heller ikke kjøttprodukter, så man blir litt fleksitarianer dersom man ikke drar til slakteren og kjøper kjøtt der.

Kostholdet vårt bestod mye av havregrøt med frukt til frokost, bananpannekaker til lunsj og spagetti med avokado til middag.

Det er flere restauranter i området, og mange av de selger indisk mat, men du kan også bestille pizza og hamburger.

Jeg savnet brød, kjøtt og ost, men ellers er maten ok. (de har ost altså, men ikke så god som i Norge)

 

PAKKING

Først av alt; ikke ta med deg klær du absolutt ikke klarer å leve uten. Da må du bare klare deg uten i tre måneder. Hvorfor? Klærne blir veldig skittene. Klærne vaskes for hånd. Veldig skittene klær som vaskes for hånd blir ikke rene. Klær kan også bli spist. Når klær blir spist får de hull og du vil kanskje ikke kunne bruke de lenger. Alt av klær bør også strykes etter vask før de brukes igjen, så ta med klær som tåler varme. Du vil ikke ha mangolarver under huden.

Bortsett fra dette er det lurt å tenke på at det er varmt. Veldig varm. Og fuktig. Vi svetta i grunn konstant i 13 uker. Derfor er det lurt å ta med luftige klær, helst med litt lengde på. Hvis du skal være på sykehuset er det mest for din egen del at du tar på deg noe som dekker mye av beina da du er ute å går, muzungo lår blir stirra på, men hvis du skal være på Gabriella senteret kommer du til å bruke private klær hver dag i praksis, og da kan det være greit å kle seg etter respektfullt. Bukser kan være å anbefale da noen barna liker å kikke litt under skjørtet… Men ikke jeans, det blir klamt.

Vi donerte mye av klærne våre til barna på Gabriella senteret når vi dro. De trenger det sårt, og du vil ikke ha de med deg hjem.

Ellers; Ta med medisiner og toalettsaker så det holder i 3 måneder. Varer som sjampo og balsam er ikke å få tak i med mindre du liker den med hvitløkslukt, så vi anbefaler at du tar med deg nok hjemmefra. Tamponger finnes heller ikke, og solkrem med høy nok faktor kan også være vanskelig å få tak i. Ikke umulig, men vanskelig.

Anbefaler å pakke i 120L bag, eller stor ryggsekk og ha en mindre ryggsekk som håndbagasje og som man kan bruke i Tanzania.

Liten oversikt:

 • T-skjorter
 • Skjørt og shortser
 • Løse bukser
 • Kjoler
 • Undertøy
 • Bikini
 • Sokker
 • Cardigan
 • Treningstøy

Sko

 • Joggesko
 • Slippers/birkenstock x2
 • Sneakers (de blir ødelagte, ta med de gamle)

Toalettsaker:

 • Tannbørste og yndlingstannkremen
 • Tamponger
 • Solkrem (høy faktor) og fuktighetskrem
 • Sjampo og balsam
 • Hårbørste, strikker og spenner
 • Antibac
 • Medisiner som du blir anbefalt på helsestasjonen, det du bruker til vanlig og litt ekstra som nesespray, paracet, zyrtec, imodium, idoform, omega3 og saltvannsdråper i tilfelle
 • Myggspray
 • Førstehjelpsskrin – Plaster, sårrensservietter, salve til stikk, saks, pinsett o.l
 • Hudrens (Du blir møkkete!)
 • Sy-kit

Annet:

 • Lommelykt/hodelykt
 • Dagbok
 • Liten notatblokk til å ha i lommen på sykehuset
 • Adapter
 • Myggnetting

 

FLYREISEN

Reisen var lang. Vi valgt å fly med Etiopia Airlines som har avganger fra Oslo. Vi dro fra Oslo i syv tiden og mellomlandet først i Stockholm for å laste på flere folk før vi fløy hele natta og til slutt landet i Addis Abeba i åtte tiden morgenen etter. Sånn sett var det helt supert, hvertfall hvis du er av de som sover på fly. Etter en fire timers stopp i Addis Abeba fløy vi siste biten ti Kilimanjaro Airport. Herifra var det bare en liten times kjøretur til Moshi. Til sammen var vi på reise i omtrent 17 timer, men Etipoian Airlines tilbyr mat hyppig, de har “The devil wears Prada” og du får eget teppe så det gikk egentlig helt greit. Pro tips: Ta med flyteppe, det er digg å ha!

 

ØVRIG

Bli kjent med kollegaer og andre studenter som er i Moshi. Det er både nyttig og spennende. Ellers kan det være lurt å lære seg noe Swahili. Det vil komme til nytte. Både fordi mange ikke snakker engelsk, men også fordi at de lokale vil ta deg litt bedre i mot dersom du kan litt Swahili. Bruk f.eks duolingo appen.

I mange tilfeller kan det ofte lønne seg å fortelle at man er i Tanzania som student eller frivillig. Da får man noe “høyere” status, og de lokale liker deg litt bedre enn hvis du “bare” skulle vært turist.

Selv om du er student, så blir du sett på som en som er veldig rik, fordi du er hvit. Veldig mange vil ha noe av deg og noen kan komme med nedlatende kommentarer dersom du ikke gir dem penger eller kjøper produktene de selger. Det er heller ikke uvanlig at ting blir priset høyere fordi du er hvit. Dersom man skal se det litt i perspektiv, så er du som student også veldig rik i Tanzania. Det månedlige stipendet fra lånekassen er på mer enn en ordinær legelønn for de lokale. Mange i Tanzania lever under ekstrem fattigdoms grense.

Håper denne informasjonen er til nytte. Les deg litt opp på Tanzania før du drar. Mye står på internettet. Ellers er det viktigste rådet fra oss å reise med åpent sinn.

Vi lærte masse og hadde garantert gjort dratt igjen!