Din utvekslingshistorie

Danmark, Fysioterapi, Praksis, Studie

Bakketrening i Aarhus

Reisebrev fra fysioterapistudent som har vært på utveksling ved VIA University College i Danmark.

Hvordan erfarte du å studere i et annet land? 
I slutten av august dro jeg til Aarhus, Danmark, for å ta mitt 5.semester på fysioterapistudiet der. Før jeg dro fikk jeg høre at Danmark var kjent for å ha godt utdannelsessystem innen fysioterapi, og noe av motivasjonen min for å dra var å kunne se hvordan fysioterapi blir undervist og utøvd på andre steder, og på den måten få et litt bredere spekter og flere innfallsvinkler til den kliniske resonneringen og arbeidet når jeg kom tilbake. Selv om det er mye som blir gjort likt opplevde jeg også noen forskjeller slik jeg hadde håpet. Det var givende å stille spørsmål både til medstudenter og de andre fysioterapeutene på praksisstedet.De første to måneder hadde jeg undervisning på VIA universitetet. VIA hadde veldig fine lokaler med godt utstyr. De hadde også et treningsrom som elevene kunne benytte seg av når de ville. Jeg fulgte et alternativt opplegg til IPH med navnet “Fysioterapi i sunnhedsfremmende og forebyggende”. Det hadde særlig fokus på helsefremmende tiltak i ulike arbeidsmiljøer.

I perioden skulle vi skrive en prosjektoppgave hvor vi skulle dra til en bedrift for å observere og tenke ut tiltak i praksis. Min gruppe dro til DSB’s verksted (tilsvarende NSB/VY i Norge), hvor vi fikk observere mange interessante arbeidsstillinger og belastningsproblematikker. Det ble derfor en veldig praktisk tilnærming til undervisningen. I tillegg var jeg heldig å få litt repetisjon av nevrologi og pediatri som jeg hadde hatt i mitt forrige semester i Norge. Undervisningsspråket var dansk, noe som førte til litt økt konsentrasjon de første ukene pga. språket. Etter noen uker tilpasset ørene seg derimot, og det ble mye lettere. Det var litt utfordrende å komme inn i en veletablert klasse, og på den måten tenker jeg det kanskje hadde vært lettere om man dro ned to. Likevel var de danske elevene veldig overbærende med norsken, og i gruppeoppgaver oversatte de veldig villig min norske del til riktig dansk.     
Togstasjonen i Aarhus og observasjon på DSB’s togverksted. Her fikk vi observere og delta litt på et kvelds/natteskift for spyling av togene. Vi ble pakket godt inn kan man si. I den siste perioden hadde jeg praksis på en fysioterapiklinikk i Aarhus sentrum, og jeg trivdes fra første dag. Vi fikk ansvar for egne pasienter, i tillegg til mulighet for undervisning og observasjon av andre fysioterapeuter. Det var en fin kombinasjon og en veldig fin tid. Språkbarrieren med tanke på pasienter var noe jeg hadde vært litt nervøs for i begynnelsen, men det gikk fint. Både veileder, medstudenter og pasienter viste stor toleranse ovenfor min manglende dansk, og det gikk overraskende bra å ha pasienter. De fleste forstod godt, og de som ikke forstod like godt, var veldig overbærende.
Så flott opplegg. Er det mye å finne på når man har fri fra skole og praksis?
Aarhus er Danmarks nest største by, men er omtrent halve størrelsen av Oslo. Midt i byen finner du Den Gamle By med søte små gater, fullpakket av gammel dansk kultur og historie. Ellers er Aarhus en ganske internasjonal studentby, og mange kommer for å studere fra rundt omkring i verden. Det finnes forholdsvis mange parker (blant annet en fin botanisk hage), bøkeskoger og hav tett på. Det er nydelig å sykle ut dit og gå langs stranden og i bøkeskogen sammen med venner. Det finnes også en hjortepark som har gratis entré. Dyrene der er så tamme at man kan mate dem; en virkelig fin avveksling fra studielesingen. En ting man ganske fort oppdager når man kommer til Aarhus er den kjente danske drikkekulturen, som er større enn i Norge. Mange fester derfor mye, og det blir brukt mye alkohol. For folk som foretrekker andre sosiale settinger enn party med mye alkohol, sånn som meg, finnes det likevel alternativer bare man leter litt. Jeg ble med en ung kristen gruppe som møttes i Adventkirken hver tirsdag for felles kveldsmat og bibelstudie. Det var et fint avbrekk i hverdagen. I tillegg finnes det en naturgruppe i byen som heter NaturRetur. De arrangerer ulike aktiviteter ute i naturen; for eksempel bål-lagingskurs og naturvandringer.
Har du noen siste råd du vil dele med studenter som vurderer Aarhus?

  • Aarhus er en ordentlig sykkelby. Antall sykler på togstasjonen, alle sykkelstiene og flokken med syklister tidlig om morgenen uansett vær og årstid er over gjennomsnittet for en nordmann. Siden Aarhus også er en av de mest bakkete byene i Danmark, trenger man heller ikke å være redd for manglende bakketrening i perioden man er i det tilsynelatende flate landet. Jeg har blitt enda mer glad i å sykle til ulike steder etter jeg kom dit ned. I tillegg går det faktisk ofte raskere å sykle enn å ta buss der. Etter å ha syklet litt rundt i Aarhus oppdaget jeg stadig flere kjente stedsnavn i et byområde. Jeg følte meg plutselig litt mer hjemme da jeg først så “Norges allé”. Siden kom jeg over Oslogade, Kristiansundsvej, Tromsøgade… De har også noen for svenskene og islenderne om de skulle få hjemlengsel 😉
  • Mat er mye billigere, selv om man selvfølgelig må ta i betraktning at den norske kronen er mindre verdt. Rugbrød bør man vende seg til om man ikke allerede liker det, for det selges riktig billig overalt. Også frisør og telefonabonnement er mye billigere, for å nevne noe.
  • Språket vender man seg som sagt til etter noe tid, men om man ikke har blitt eksponert mye for dansk fra før kan man få noen interessante oppdagelser underveis. Å være rar er positivt, “må jeg låne boken?” er ikke et uttrykk for tvang, men derimot en ventelig forespørsel. I tillegg kan det hende du trenger 3-4 gjentagelser for et telefonnummer, selv etter at du har lært å telle fra halv tres opp til ni og halv fems. Til sist må du for all del huske på å ikke si “Hæ?”, for da skjønner de ofte ikke hva du sier.

For å si det kort opplevde jeg det både lærerikt, utfordrende og spennende å være på utveksling. Om jeg skulle komme med et tips så er det kanskje å vurdere å dra med en venn.