Din utvekslingshistorie

Erasmus+, Fysioterapi, Nederland, Studie

Goede morgen/middag/avond. Groeten uit Amsterdam!

Blogginnlegg fra studenter fra fysioterapi og fysioterapi mensendieck på utveksling hos Universitetet i Amsterdam høsten 2019.

Hvordan har dere hatt det på utveksling?
Fire måneder har gått raskt forbi, samtidig som vi føler vi har opplevd enormt mye på den «korte» tiden vi har vært her. Semesteret i Nederland er noe forskjøvet i forhold til det vi er vant med i Norge, og vi startet derfor ikke på skolen før i starten av september. Vi ankom Amsterdam i slutten av august, og den første uken deltok vi i introduksjonsuken arrangert av det Internasjonale Studentnettverket i Amsterdam (ISN). Dette er en slags fadderuke for internasjonale studenter i Amsterdam, der man får mulighet til å bli kjent med byen og danne seg nye bekjentskaper fra andre nasjoner.

I løpet av uken er det mange ulike arrangementer på dagtid, samt festligheter på kvelds- og nattestid. Siden det var «hetebølge» i Amsterdam de 2-3 først ukene (rundt 30 grader og sol HVER dag) ble det mye parkaktiviteter og sightseeing på dagtid. Uken er gratis å delta på og er noe man absolutt MÅ/BØR være med på, blant annet fordi man får mange gode tips og triks fra andre internasjonale studenter som har bodd i Amsterdam i flere år. Dette gjelder både ting man bør oppleve, «life-hacks» og praktiske ting som kan hjelpe deg underveis i oppholdet, «turistfeller» man bør unngå, og tips om «skjulte» attraksjoner som finnes i Amsterdam og som kan gi en annen opplevelse av byen enn det man får som turist. Introduksjonsuken er en strålende mulighet til å kunne integrere seg i studentmiljøet.

Dette kan gjøre starten på oppholdet mye lettere, siden man får et nettverk å forholde seg til og ikke blir etterlatt alene i et nytt miljø. Etter introduksjonsuken hadde vi ca. 1 uke med «ferie» før skolen startet, så da prøvde vi å sykle rundt i Amsterdam og bli bedre kjent med byen på egen hånd. Siden det var syden-stemning de første ukene så ble det også noen turer til strendene ved Blijburg/IJburg og Zandvoort for bading og solslikking, i tillegg til å bare slappe av i parkene i byen (Vondelpark og Oosterpark).

Hvordan har det gått å studere i et annet land?
Vi startet som sagt på skolen først i starten av september, der vi tok faget «Global Health». Dette faget tilsvarer «International Public Health» (IPH) ved OsloMet i 3.studieår på fysioterapiutdanningen. Faget går over et helt semester, og er delt opp i 3 deler: teori-del, «Community Approaches» og «Field Work». Vi deltok bare i de to første delene (teori og «Community Approaches»), som varte i 10-12 (intensive) uker, der vi hadde obligatorisk skole 3-4 dager i uken. Det er mye gruppearbeid i faget, noe som gjorde at vi ble raskt kjent med de andre i klassen.

Vi var heldige som hadde mange gode forelesere, som både gjorde forelesningene interessante og var ivrige på at studentene skulle delta aktivt i forelesningene, noe som ga et godt faglig utbytte. Lærerne var også svært strenge på at all kommunikasjon skulle foregå på engelsk, noe som var viktig for at alle skulle bli inkludert og få mulighet til å bli kjent med hverandre. Klassen vi var en del av bestod av en god miks av nederlandske og internasjonale studenter. Klassemiljøet var veldig bra, og vi har fått flere gode venner fra skolen her nede. De nederlandske vennene vi har fått i løpet av oppholdet har vært viktig for at vi skulle kunne bli kjent med kulturen her nede, og de har sørget for at vi har fått oppleve ting som er typiske for den nederlandske levemåten og blitt kjent med landet på en annen måte.
Har dere vært fornøyd med bosituasjonen?
Alle tre fikk ordnet studentbolig gjennom skolen, og vi endte opp med å bo i ulike deler av sentrumskjernen i Amsterdam. Det var veldig greit at skolen hjalp oss med å ordne dette, da det kan være utfordrende og dyrt å finne bolig på egen hånd. Det eneste «minuset» vi har opplevd med å bo i sentrum, var at vår campus var plassert et godt stykke utenfor bykjernen og på andre siden av byen.

Er det lettvint å komme seg rundt i byen? Med tanke på at campus var et stykke unna. Offentlig transport er ganske dyrt for internasjonale studenter i Nederland (gratis for nederlandske studenter), så vi brukte sykler som transportmiddel. Det er som kjent godt tilrettelagt for syklister i Nederland, og det er den enkleste måten å komme seg fra A til B. Vi kjøpte eller leide sykler for en billig penge, enten på bruktmarked eller via sykkelbutikker som har gode studenttilbud. Sykkelturen til skolen var på ca. 13 kilometer hver vei. Det har som regel gått fint når været har vært stabilt, men det har ikke alltid vært like gøy å sykle de dagene det har vært pissregn og kraftig motvind (som heldigvis ikke ofte var tilfelle). Så lenge man setter seg inn i og lærer «kjørereglene» på forhånd, går syklingen som en lek. Det kan virke kaotisk i starten, men dette går seg veldig fort til! Med tanke på at det i perioder kan være mye regnvær i Amsterdam, erfarte vi at det var viktig med gode regnklær og ekstra klesskift i skolesekken.Har dere hatt tid til noe annet enn skole? Etter at vi var ferdig med obligatorisk skole i starten av november, så har vi fått mer fritid og større frihet til å kunne styre hverdagen her nede selv. Den siste tiden har vi vært opptatt med ferdigstilling av bacheloroppgaven som skal leveres i midten av desember. Men det har også blitt tid til litt reising og videre utforsking av byen. Denne uken har vi blant annet vært på dagstur til Rotterdam og Den Haag.

Det kan absolutt anbefales å reise på utveksling til Amsterdam, og det finnes flere fordeler med å reise hit: godt faglig utbytte, det ikke er så langt hjemmefra, ikke altfor store kulturforskjeller, lett å komme i kontakt med folk, enkelt å kommunisere (alle snakker som regel engelsk), og god økonomisk støtte slik at man kan leve et komfortabelt studentliv. Selv om det alltid også vil være en del utfordringer knyttet til utvekslingsopphold, så ville vi aldri vært foruten de erfaringene og opplevelsene vi har fått gjennom de siste 4 månedene.

Ta sjansen og dra på utveksling, det er absolutt verdt det!