Din utvekslingshistorie

Namibia, Praksis, Radiografi

Radiografi og firehjuling i sanddynene i Namibia

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Ida, Mina og Elise, radiografistudenter, har vært på praksisutveksling i Namibia høsten 2019. 

Hvordan har det vært å ha praksisopphold i utlandet?

Vi har vært på Katutura State Hospital i tre måneder totalt, hvor vi har fått muligheten til å kombinere det å jobbe på sykehuset og samtidig få muligheten til å reise rundt og oppleve Namibia. Dette har vært vår siste praksisperiode. Selve praksisperioden er relativt fleksibel da man selv er ansvarlig for å jobbe de antall timene man må ha for å få godkjent praksis. Vi valgte for eksempel å jobbe en del kveldsvakter, for å få litt mer ut av dagen.

Sykehuset er et av to hovedsykehus i Windhoek, hvor begge disse er offentlige. I tillegg til disse er det mange private mindre sykehus og klinikker. Vi har i hovedsak vært på konvensjonell røntgen, da sykehuset ikke har MR tilgjengelig, og CT-maskinen brukes minimalt. Jobbhverdagen kan være veldig variert i forhold til hva man vil oppleve hjemme. For det første er det ikke noen elektronisk/digital løsning slik som hjemme, men de bruker hovedsakelig kassetter for så å printe ut røntgenbildene til hver pasient.

Hvordan var bosituasjonen deres?
Vi valgte å leie leilighet via Airbnb. Vi bodde de første 9 ukene i Auasblick, dette er et veldig rolig og trygt område i Windhoek, og her finnes det relativt rimlige leiemuligheter. Fra Auasblick tar det omtrent 30 minutter til sykehuset. De siste 4 ukene bodde vi i en leilighet i sentrum, her er det mer liv i gatene, men det er fremdeles et trygt sted å bo. Fra sentrum har vi brukt omtrent 10 minutter til sykehuset, og butikker og restauranter er innen gå-distanse. For å komme oss til og fra sykehuset og andre steder, har vi brukt samme sjåfør hver gang. Det kan anbefales å finne en trygg sjåfør i begynnelsen av oppholdet, som man kan ha en avtale med. Vi fant vår sjåfør via appen Lefa, som er lignende Uber. Vi har valgt å ikke ta vanlig taxi langs veiene her nede, da lokalbefolkningen mener at dette ikke alltid er like trygt.

Hvordan tilbrakte dere fritiden? Har dere noen tips til hva man kan oppleve og se? I den perioden vi har vært her i Windhoek, har det også vært en gruppe sykepleiestudenter fra OsloMet her. De har vi både møtt på sykehuset, og møtt i helgene. Det har vært hyggelig å møte andre norske studenter her nede.

Vi tok oss fri noen langhelger for å få muligheten til å reise og oppleve ulike steder i Namibia. Vi reiste blant annet til Etosha National Park, som er ca 4 t kjøretur nord for Windhoek, for å oppleve Namibias dyreliv. Dette er en ypperlig måte å reise på safari, da man kan ha med bilen sin som fremkomstmiddel, og dermed kjøre gjennom hele parken der man ønsker. I inngangen får man et kart som viser hvor det er vannhull og hvor det er fint å stoppe for å se og ta bilder. Om man ikke ønsker å kjøre gjennom parken på egenhånd, finnes det mange ulike guide-turer man kan benytte seg av også. Vær obs på at det tar ofte lengre tid enn hva google maps vil ha det til. I utgangspunktet skal man kunne bruke 2-3 timer på å kjøre på tvers av parken, mens vi brukte en hel dag.

Vi var også en langhelg ved kysten, Swakopmund, som er ca 4 timer vest for Windhoek. Kysten i Namibia er det eneste stedet i verden hvor man kan oppleve at ørkenen møter havet, noe som også har ført til at Namibia har noen av verdens høyeste sanddyner. Vi gikk opp Dune-7, som er Namibias høyeste sanddyne. Turen tok ikke mer enn 20 minutter, og dette er noe man absolutt må gjøre dersom man tar turen hit! Ved kysten er det på denne tiden av året (november) mye kaldere og friskere enn det er i Windhoek, så det kan være lurt å pakke med seg varme klær. Dette er også et populært sted for å oppleve blant annet fallskjermhopp, båtturer, firehjuling i ørkenen, kite, kajakkturer og mye mer. Vi kjørte firehjuling i sanddynene, noe som virkelig kan anbefales! Anbefales også å reise til Sossussvlei som er enda 5 timer lengre sør.

Har dere noen siste råd til studenter som skal reise til Windhoek?
Hvis du skal reise på utveksling som oss, anbefaler vi at du er tidlig ute med å hente inn alle dokumenter som trengs for å levere visumsøknaden, da det kan ta veldig lang tid fra man sender søknaden til den blir godkjent. Vær også tidlig ute med å ta de anbefalte vaksinene og evt. resept på Malaria-tabletter. I Windhoek-området er det ikke nødvendig med Malariatabletter, men hvis dere velger å reise lengre nord, eller for eksempel reise til Victoria Falls vil dette være nødvendig. Hvis dere vurderer å leie bil mens dere er her, må dere ha et internasjonalt førerkort. Husk her er det venstre-kjøring, så det kan være litt mer utfordrende enn hjemme, men man blir fort vant til det.

Vi anbefaler alle til å benytte muligheten til å reise på utveksling, da dette har vært en fantastisk opplevelse for oss. Ønsker du mer informasjon om utveksling, er det mulighet for det på internasjonal dag.