Din utvekslingshistorie

Barnevern og sosialt arbeid, Erasmus+, Irland, Praksis

Sosionomstudent i historiske Derry

Her kan du lese om praksisopphold i utlandet via bachelor i sosialt arbeid, høsten 2019.

Hvor har du tilbrakt forrige semester?
Jeg har vært i Londonderry i Nord-Irland. Londonderry, oftest kalt Derry, er en by proppfull av historie. Byen er blant annet kjent for sin legendariske Halloween-feiring, for å være ‘The Walled City’ med en av de best preserverte bymurene i Europa, og som en av de eldste byene i Irland. Derry har litt over 100.000 innbyggere, og ligger ganske nærme landegrensen mellom Nord-Irland og Irland. I sentrum er det en god del butikker og restauranter, og to kjøpesenter. Derry har også en spesiell bakgrunn som har vært preget av krig og opptøyer, som de lokale ofte refererer til som ‘The Troubles’. Den offisielle fredsmarkeringen tok plass i 1998, kjent som ‘The Good Friday Agreement’ (jeg skal ikke gå noe særlig inn på det her, men om du som sitter og leser kunne tenke deg å dra på utveksling til Derry kan det være lurt å lese seg litt opp på dette temaet på forhånd, siden byen fortsatt er merkbart preget av dette).
Nord-Irland som land er full av nydelig natur, og det er nok av steder å besøke. Under mitt opphold her har vi leid bil flere ganger og dratt på road-trip, som jeg virkelig vil anbefale. Da får man muligheten til å oppleve mer av landet, både Nord-Irland og Den Irske Republikk. Det går overraskende fint å kjøre på venstre side av veien, det gjelder bare å ta det med ro så ordner det seg. Hvis ikke man vil leie bil er det også mulig å ta toget langs kysten, som jeg også har hørt er veldig fint. Belfast ligger kun to timer unna med buss fra Derry, som også er en fantastisk fin by og absolutt verdt å ta turen til.
Hvor har du hatt praksisplass og hva har du gjort? 
Jeg hadde praksis ved en organisasjon kalt Extern, som har kontor både i Derry og Belfast. De arbeider mest med barn og unge i Derry, og i Belfast arbeider de mer med voksne når det gjelder hjemløshet, rusproblematikk osv. Extern i Derry har flere prosjekter, og jeg tok del i et prosjekt kalt ‘Time Out Programme’. Det tok plass på ‘Roscor Youth Village’, ca. to timer sør for Derry. Da kjørte vi fra kontoret kl 15 på mandager, bodde på Roscor noen dager og kom tilbake til kontoret rundt 11-12 på torsdag. Man kan også jobbe helger fredag-mandag om man vil det. Siden arbeidstiden er såpass lang får man en uke fri innimellom. Jeg hadde som regel praksis mandag-torsdag to ganger på rad, og så fikk jeg en uke fri, og sånn gikk det nesten hele veien. Når man er på Roscor bor man i en egen leilighet sammen med en annen ansatt og et barn. Som regel er vi 5 ansatte per gang. Roscor er et stort område med utrolig mange ulike aktiviteter for barna, som snekring, håndverk, frisørsalong, filmrom, biljardbord, zip-line, klatring, svømming, båttur, terrengsykling m.m. Hver praksisperiode er annerledes på Roscor, alt avhenger av hva barna har lyst til å gjøre. Om det er å sitte inne i leiligheten og se på film/tv hele dagen gjør vi det, selv om vi selvfølgelig prøver å engasjere de i å delta på noen av aktivitetene.

I tillegg til praksisplassen valgte jeg å ta et fag ved Ulster University som het ‘Interventions in Social Work: The Multi-Disciplinary Context’. Undervisningen gikk over 9 uker, hvor de 6 første forelesningene var obligatoriske. Undervisningen var hver fredag, så det passet fint med utplasseringene mine som var mandag-torsdag. Faget avsluttes ikke med en eksamen, men med et essay på 2,500 ord. Oppgaveteksten fikk vi vite helt fra starten av undervisningen begynte så det er fullt mulig å jobbe med essayet underveis. Det har vært noen travle uker når det har vært både undervisning og praksis, men det har ikke vært praksis hver eneste uke som har gitt meg muligheten til å reise og gjøre skolearbeid osv. Så alt i alt har det fungert ganske bra! Men faget ved Ulster var frivillig fra min side, det er fullt mulig å velge å ha kun praksis her også.Så spennende! Har du vært fornøyd med bosituasjonen din?
Jeg har bodd på Duncreggan Student Village, som er 5 min gangavstand fra universitetet. Det er et stort område med studentboliger, og internasjonale studenter er prioritert til å få plass her. Det var ulike rom å velge mellom, men jeg valgte å ha mitt eget rom med bad, og dele kjøkken med 5 andre. I blokka hvor jeg bor er det nesten bare internasjonale studenter, som også har vært kjekt siden vi alle er i samme båt. I fellesområdet til Duncreggan (The Hive) er det også sofaer og tv, med ulike spill osv., hvor det også skjer noen arrangementer innimellom. Det er også to vaskerom på stedet, og et par administrative bygg. De ansatte her er svært hyggelige og hjelpsomme med hva enn det måtte være.Hvordan har det vært å være internasjonal student i Derry?
Som internasjonal student i Derry blir man utrolig godt tatt imot og tatt vare på av alle man møter på. Menneskene her er utrolig vennlige og åpne, og ikke minst hjelpsomme! Det er også en egen studentkoordinator for internasjonale studenter ved Ulster University som er kjempedyktig og det er stadig vekk arrangementer for internasjonale studenter som man kan bli med på. Selv om man ikke er student ved Ulster University, men kun har praksis her, er det fortsatt mulig å ta kontakt med henne og bli med på de samme arrangementene. Det er også en facebook-side hvor hun poster alt som skjer for studentene, men også ting som skjer i Derry og området rundt.

Første uka før skolen starter er det noe som heter ‘Welcome Week’ som er en slags fadderuke for internasjonale studenter. Opplegget var kjempebra, med blant annet ulike guidede turer både i byen og rundt omkring i Nord-Irland. Anbefaler å være med på alt, siden dette er en fin måte å oppleve litt av irsk kultur, og for å bli kjent med folk. 3 mnd. går rimelig fort unna, så det er lurt å bli kjent med folk fra starten av. Hvis en kun skal ha praksis her uten undervisning ville jeg anbefalt å ta kontakt med Ulster University og få informasjon om Welcome Week osv.
Har du noen råd om Derry du vil gi til studenter som tenker på å dra ut? 

  • Halloween i Derry er årets begivenhet, som blir større og større for hvert år. Turister kommer langveis fra for å oppleve akkurat dette. Det er ting som skjer hele uken frem til selve 31. oktober, hvor hele Halloween avsluttes med en parade og fyrverkeri. Om det er mulig; skaff deg fri for denne uken!
  • Vannet fra springen kan drikkes, men det smaker klor(?) og er ikke spesielt godt. Flere her har investert i et vannfilter, så om du har dette hjemme ville jeg tatt det med.
  • Ha alltid med paraply i sekken! Det har sjeldent vært en hel dag bare med regn, men det kommer som regel en regnskur i løpet av dagen (når du minst venter det).
  • ‘The Troubles’ er et sårt tema for mange, og bør derfor ikke nevnes til hvem som helst. Det er ikke lenge siden borgerkrigen sto på som verst, og byen preges fortsatt av skillet mellom protestantene og katolikkene, nasjonalistene og lojalistene.
  • Det er alltid lurt å ha cash på seg! Ingen taxier tar kort, og noen mindre caféer osv. tar også kun kontanter.
  • Derry-aksenten kan være litt vanskelig å forstå i begynnelsen, så vær forberedt på å spisse ørene! De har en tendens til å snakke veldig fort også. Men heldigvis er det lett å venne seg til, og det tok ikke lang tid før jeg ble vant til det.

Til slutt vil jeg bare si at det har vært supergøy på utveksling dette semesteret, angrer ikke et sekund på at jeg valgte å dra!