Din utvekslingshistorie

Barnevern og sosialt arbeid, Uganda

«Tilbake i Norge spiller vi fremdeles Ugandiske sanger fra telefonen og mimrer tilbake»

Elisabeth og Julie studerer barnevern og har hatt utveksling i Uganda høsten 2019. Dette er deres historie fra flotte måneder i en annen verdensdel.

«Destinasjon Uganda var nådd! Med litervis med myggspray og solkrem i kofferten ventet vi håpefulle på han som skulle plukke oss opp for å kjøre oss til byen vi skulle bo i. En time, to timer, tre timer. Magene våre begynte å rumle, men sjåføren kunne jo dukke opp hvert øyeblikk. Etter tre og en halv time hørte vi tuting utenfor hostellet. Han var her! Vi kom oss ut og inn i bilen i en fei. Etter noen noen timer i bil, inkludert noen fryktløse forbikjøringer, ankom vi Fort Portal, byen som skulle være vårt hjem i tre måneder. Det var mørkt og regnet høljet ned, noe som ikke var helt heldig for bagasjen på taket. Etter å ha kommet oss på plass og hengt opp det dryppende tøyet fikk vi vite av våre nye roomies at vi har opplevd “African time”. Det var slett ikke uvanlig å vente i tre og en halv time på skyss, spesielt ikke hvis det hadde regnet og veiene var dårlige. “African time” opplevde vi i mange situasjoner, og vi måtte smøre oss med tålmodighet nesten hver eneste dag. Heldigvis ble de fleste av oss litt mer vandt til det med tiden.

I Afrika og Uganda er de aller fleste veldig vennlige, pratsomme og hjelpsomme, og du behøver ikke gå langt før du blir tilbudt det ene og det andre. Om det er mat, skyss eller nøkkelringer er det meste laget “special for you”. Å knytte vennskap og gode kontakter har ikke vært noe problem i Uganda. Likevel har vi av og til savnet Norge. Vi har lært oss å verdsette mye vi har hjemme som vi ikke hadde tilgang på i Uganda. Når man for eksempel sitter og skrubber ketchupflekker av favorittskjorta går tankene fort til vaskemaskinen hjemme. Uganda er et utrolig frodig og vakkert land med et rikt dyreliv. Vi har hatt mange fantastiske turer i vill natur rundt forskjellige “Crater lakes” og i regnskogen på jakt etter våre nærmeste slektninger, sjimpansene. På safari fikk vi også møte noen litt mer fjerne slektninger som antilope, bøffel og flodhest. Enhver kjøretur i Uganda bød også på gratis safari ettersom både bavianer og elefanter brått dukket opp langs veikanten.

Når det kommer til pakkingen var nok det aller viktigste vi hadde med oss de høyt elskede powerbankene våre. De var gode å ha når strømmen forsvant uanmeldt i timesvis. Seks flasker med solkrem derimot, det trengte vi ikke når regnet sprutet ned annenhver time. 12 grader uten isolasjon i huset er faktisk ganske kaldt! Men misforstå oss ikke, vi hadde sol også! Og sol og varme i oktober og november, det er ganske luksus for oss nordboere. Tilbake i Norge spiller vi fremdeles Ugandiske sanger fra telefonen og mimrer tilbake til festlige og varmere kvelder. Er det noen som vet hvordan de skal holde en bra fest er det ugandere. Å dra på utenlandsprosjekt har vært både utfordrende og lærerikt og jeg tror ingen av oss ville vært foruten. Vi har fått flere nye venner og er mange erfaringer rikere. Vi har også vært så heldige å få jobbe tett med dyktige, ambisiøse og generøse mennesker. Vi kommer virkelig til å savne det Uganda vi har opplevd, med alt som hører til. Kanskje utenom African time».