Din utvekslingshistorie

Danmark, Erasmus+, Fysioterapi, Praksis

Å lære av fysioterapeuter i andre land

Processed with VSCO with hb1 preset

Reisebrev fra Sigrid og Johanna, som studerer fysioterapi og har vært på utveksling til UCN i Aalborg, Danmark, høsten 2019. 

Hvorfor valgte dere å dra på utveksling? 
Mange forbinder utveksling med det å reise langt unna, til et varmere land, og kanskje også oppleve en helt annen kultur. Aalborg derimot er ikke så langt fra Oslo, og med fly kommer man seg hit på kun én time. Danskene er dessuten ganske like oss selv. Vi valgte å søke utveksling til Aalborg fordi vi så en mulighet til å lære masse av fysioterapeuter i et land som er kjent for sin gode praksis. Dessuten er det mange av de samme problemstillingene her som hjemme, noe som gjør praksisen vår i Danmark høyst relevant for videre arbeid i Norge. At Danmark har god fysioterapipraksis hadde vi også fått tips om før vi bestemte oss for destinasjon. Vi  stortrives!

Kjempe bra! Hvor har dere praksis og hva gjør dere? 
Vi er begge i praksis ved Treningsenhet Vest, en av flere kommunale enheter i byen som tilbyr fysioterapi til byens innbyggere. Hit kommer pasienter som trenger rehabilitering og vedlikeholdstrening i alle aldre. Ved denne enheten jobber også ergoterapeuter, og det er tett samarbeid med disse. Enheten er delt inn i fire team: et nevrologisk, et reumatologisk, et ortopedisk og et medisinsk. Dette gjør at vi møter mange forskjellige pasienter i løpet av vår praksisperiode, og kan ta med oss god erfaring fra flere ulike områder innenfor fysioterapifaget. Hver av oss har flere pasienter individuelt, men det er også flere gruppetimer ved enheten som vi har ansvar for. Dette er alt fra kondisjonstrening og bassengtrening til fallforebyggende grupper. Vi har en veldig dyktig og motiverende veileder med lang erfaring som klinisk veileder, noe som gjør praksisperioden enda mer lærerik og spennende. Vi jobber også sammen med to danske fysioterapistudenter, som gjør praksishverdagen ekstra morsom!
Opplevde dere noen utfordringer med kommunikasjon?
Før vi reiste til Aalborg hadde vi hørt mye om at det ikke er uvanlig at det oppstår kommunikasjonsproblemer mellom dansker og nordmenn. Vi var derfor forberedt på at vi kanskje måtte kommunisere på engelsk med pasientene. Etter flere uker i den delen av Danmark mange påstår har det vanskeligste danske språket, kan vi trygt si at dette ikke har vært noen stor utfordring. Allerede før vi ankom Danmark ble vi kontaktet av hver vår “buddy”, som også er studenter ved UCN. Disse guidet oss rundt i byen og hjalp oss med mye av det praktiske (som for eksempel kollektivt) allerede dagen etter vi kom, og ga oss en super start på utvekslingsoppholdet.

Hvordan var det å bo i Aalborg?
Noe av det første vi gjorde da vi kom til Aalborg var å kjøpe oss et par brukte sykler. Sykkel er nesten obligatorisk når du bor i Danmark, og det flate landskapet gjør det til en lek å komme seg rundt. Når været ikke tillater det tar vi buss, selv om vi absolutt foretrekker å sykle rundt på de mange sykkelstiene rundt om i byen. Vi sykler også til praksis, som ligger i utkanten av byen. Dit bruker vi kun ca 30 minutter, og får en deilig og frisk start på morgenen! Ettersom vi er i Aalborg den første av de to praksisperiodene på siste året, reiste vi nedover på vinterhalvåret. Aalborg er kjent for mye vær og vind. Samtidig er Aalborg en veldig fin by, som er akkurat passe stor.
Vi har vært så heldige å få oppleve Aalborg i førjulstiden, hvor byen var pyntet med masse julelys og det luktet brente mandler rundt hvert gatehjørne. Aalborg har også et koselig og populært julemarked i desember, som dro opp julestemningen ytterligere. Foruten shopping og kultur, er det verdt å nevne Aalborgs uteliv. Jomfru Anes Gade er verdenskjent og ligger midt i sentrum. Her ligger barene på rekke og rad! Å leve i Aalborg er også noe rimeligere enn i Norge, og både leiepriser og mat/drikke er billigere. Vi har derfor klart oss fint på støtten fra Erasmus og stipendet vi får hver måned.

Anbefaler dere andre studenter å dra på utveksling til Danmark?
Dersom du vurderer å søke utveksling, vil vi sterkt anbefale praksis i Danmark. Her finnes mange av de samme kliniske problemstillingene som i Norge, og vi lærer minst like mye, bare i et nytt miljø. Danskene er dessuten utrolig varme og imøtekommende, og vi føler oss både trygge og “hjemme” her. Sist men ikke minst er Aalborg en spennende og morsom by, ikke så langt hjemmefra. Det gjør det enkelt for familie og venner og komme på besøk, og vi får dermed dele utvekslingsopplevelsen med enda flere! Det å være på utveksling har gitt oss masse motivasjon og inspirasjon inn i den kommende, siste delen av fysioterapistudiet, og vi gleder oss til å komme hjem og bruke alt vi har lært videre. Vi er veldig glade for at vi valgte å dra på utveksling – det har utfordret oss på mange områder, både faglig og personlig. Samtidig er dette noen måneder vi ikke ville vært foruten.
Det er nå du har muligheten, søk utveksling!