Din utvekslingshistorie

Erasmus+, Italia, Praksis, Studie, Sykepleier

Tre måneder i fantastiske Italia

Erfaringer og råd fra sykepleiestudent som har vært på kirurgisk praksis i Trento, University of Verona, Italia høsten 2019.

Hvordan har det vært å ha praksisperioden din i et annet land?
Jeg hadde praksis på sykehuset Santa Chiara og jeg fikk være på tre forskjellige avdelinger: «Chirurgia generale II», «Cardiochirurgia» og «Anesthesia». Praksisen var veldig variert og jeg fikk være med på utrolig mye! Siden jeg var på tre forskjellige avdelinger fikk jeg være med på pre-, per- og postoperativ behandling, noe jeg er veldig glad for at jeg fikk muligheten til. På sengepost besto mye av praksisen av å ut medisiner, sårbehandling, ta vitale tegn, stell og mobilisering av pasientene. Da jeg var på «Anesthesia» var jeg med på operasjoner i to uker, så dette ble mer en observasjonspraksis, men også dette var veldig lærerikt og spennende!
Dette høres jo kjempe flott ut! Men hva med språket? 
I Trento foregår alt på italiensk, men mentorene må kunne engelsk. Mentorene jeg hadde var utrolig dyktige og de var veldig flinke til å oppdatere meg på hva som skjedde. Alle mentorene snakket som sagt engelsk, men det var svært få ellers på sykehuset som gjorde det. Mitt inntrykk var at mange kunne litt, men at de ikke følte seg komfortable nok til å snakke språket. Det positive ved ikke å forstå alt som blir sagt er at man får utviklet sine non-verbale kommunikasjonsevner og det er utrolig hvordan man kan kommunisere med andre (både pasienter og ansatte) når man ikke snakker samme språk. Etter min mening er dette en veldig god erfaring å ha som sykepleier.

Selv om jeg ikke snakket italiensk, så merket jeg at jeg hadde stor nytte av å kunne fransk, fordi språkene ligner mye på hverandre (dette gjelder også spansk). Dersom man kan litt spansk eller fransk, så vil det kanskje gjøre det enklere å forstå italiensk. I tillegg ligger Trento såpass langt nord at utrolig mange, både pasienter og personale, snakker litt tysk. Og hvis man ikke kan noen av disse språkene, så fortvil ikke! Heldigvis har man Google Translate lett tilgjengelig og man finner som alltids ut av det man lurer på.

Hvis du ønsker å lære deg litt italiensk mens du er der nede kan det være lurt å dra på språkkurset som Università degli Studi di Verona (universitetet man er tilknyttet i Trento) tilbyr. Jeg benyttet meg av dette og pendlet til Verona i to uker før jeg begynte i praksis. Dersom du er interessert i språk og vil lære litt italiensk, så anbefaler jeg dette på det sterkeste!

Hva synes du om å bo i Trento? 
Trento er en by i Nord-Italia som er omringet av fjell på alle kanter. Sentrum er veldig vakkert med masse småbutikker, restauranter og barer. Byen har også et slott og en liten gondolbane. I slutten av november åpner julemarkedet og da er hele byen full av lys, og de har et eget julemarked med masse hjemmelaget mat og så klart vin brulé! Fra Trento er det enkelt å komme seg til andre byer med tog eller buss, som for eksempel Verona, Venezia, Milano og Roma. Det er veldig kort vei til Syd-Tyrol fra Trento, og hit er det verdt å ta en tur. Her får du en følelse av at du er mer i Østerrike eller Tyskland enn Italia, siden omtrent like mange snakker tysk som italiensk, og arkitekturen er veldig annerledes.

I Trento er det mange andre Erasmusstudenter og de har også et eget Erasmus students Network her (ESN Trento). ESN arrangerer turer til Tuscany, Münich, Roma og Innsbrück. De har en velkomstuke for alle Erasmus-studentene og utover semesteret arrangerer de flere arrangementer. Når man reiser til Trento er man tilknyttet universitetet i Verona (og derfor ESN Verona), så send ESN Trento en mail og si at du ønsker å bli med i Trento-gruppen. På denne måten får du tatt del i Erasmus-arrangementer i Trento, selv om du egentlig tilhører Verona.

Gardasjøen ligger 45 minutter unna Trento!I tillegg går det ofte tog til Verona, som ligger en time unna!

Så flott! Anbefaler du andre studenter å ha praksisperioden sin i Trento?
Dersom du ønsker å oppleve italiensk kultur, mat og vin anbefaler jeg Trento på det sterkeste! De har et veldig godt praksisopplegg med utrolig god oppfølging, og det er alltid noen å spørre dersom man lurer på noe. Mentorene er kjempeflinke og hjelpsomme, man får en variert praksis og lærer utrolig mye. Siden det er så mange Erasmus-studenter i Trento, så er det også veldig lett å bli en del av et stort internasjonalt studentmiljø!

Vurderer du utveksling og synes Italia virker spennende? Benytt muligheten du har til å dra på utveksling og oppleve fantastiske Italia i tre måneder!