Din utvekslingshistorie

Namibia, Praksis, Sykepleier

Gode råd fra Windhoek, Namibia

Innlegg fra 10 sykepleiestudenter som har vært på utveksling i Namibia høsten 2019.

Hvor har dere vært på utveksling?
Vi har vært i Windhoek, som er hovedstaden i Namibia. Windhoek er det sosiale, økonomiske og kulturelle senteret i Namibia. Nesten alle namibiske selskaper, utdannelesesteder og kulturelle institusjoner har hovedkvarter i Windhoek.

Så flott. Er det mye å finne på i Windhoek?
Ja! Noe vi likte å gjøre var å dra på Food Market. Det er et City Market som ligger på Country Club Resort. Her var det god musikk, nydelig mat og koselig stemning. Det koster 40 NAD for inngang og er 1-2 fredager i måneden. Åpningstidene er fra 16:00 til 22:00. Det finnes mange kjøpesentre I Windhoek. Hvis vi skulle bare handle mat og noen småting dro vi som regel til Wernhil Park, som er veldig nærme og har muligheter for shopping og mat, og Checkers som er matbutikken vi brukte mest. Vi var også noen ganger på The Grove Mall som er et stort kjøpesenter med mer varierte butikker og alt for enhver smak innenfor klær og diverse + de har kino! Det er også en butikk med gåavstand fra der vi bodde, den er dyrere i pris, men grei å ha om man plutselig trenger noe.
I tillegg til praksis har vi kost oss litt på tur. Vi ble tipset om Hilton hotell som tilbyr flott soltak der man kan sole seg, unne seg god mat, trene, få ulike massasjer og fikse neglene (ekstra kostnad). For å være der kostet det rundt 500 NAD for en måned. I tillegg ble vi tipset om Younique spa som er på Protea hotell, som har massasje og voksing om ønskelig. Billigere enn Hilton på massasje. Vi gikk også en hike i Daan Viljoen Game Reserve. Der kunne man se flere dyr, blant annet sjiraffer! Man kan velge mellom 3 forskjellige lengder på tur, vi tok den lengste og var dessverre ganske uheldige med å ikke se noen spesielle dyr mens andre studenter her hadde tatt de kortere stiene og sett mer! Uansett deilig å gå tur og fint område!

London var det eneste utestedet vi dro på hele gjengen, rett og slett fordi vi bare elsket stemningen! Det gikk i pop og afrikansk musikk og dansing til langt på natt, vi fikk også litt kurs i hvordan danse på den afrikanske måten så det var veldig gøy. Det var også noen som dro et sted kalt Chopsi´s som er en litt mindre bar med mest afrikansk musikk. Ift restauranter finnes det mange fine restauranter i Windhoek som vil gjerne vil anbefale videre. Joe’s beer house er et must i Windhoek! En utrolig morsom restaurant der man kan smake på sebra, ulike antiloper og krokodille. The Stellenbosch er også en nydelig restaurant med veldig god mat! En annen veldig fin restaurant er Leo’s Castle, litt dyrere der. «Dial a meal¨ har mat fra ulike restauranter som leveres rett hjem som er godt å ha når man er på latsiden.Wow, så mange gode tips! Men hvordan har dere kommet dere rundt omkring på alle de ulike aktivitetene? 
En burde ikke gå alene, alltid gå to eller flere sammen. Vi opplevde ingenting negativt angående dette, men bedre å være føre var. Vær oppmerksom på verdisakene dine, hold de nært deg når du går ute. Vi benyttet ofte taxi. Det er lurt å være påpasselig når en tar taxi. I og med at en ikke kjenner de en sitter på med, så hold penger og mobil i vesken hele turen. Etter et par uker ble vi tipset om et par veldig hyggelige taxisjåfører, som vi endte med å bruke fast etter det. Hvis dere vil ha kontaktinformasjon til de, så kan dere kontakte Anniken. Til de betalte vi som oftest 12 NAD per person, for lengre turer 20-25 NAD per person. Vi brukte også ofte Dial-a-cab når hele gjengen skulle et sted. Det koster som regel 30 NAD per person. Det finnes også et privat selskap, som heter LEFA som en også kan anvende, det koster 40 NAD per bil og bestilles via app.

Har dere besøkt andre steder eller reist rundt i Namibia?
Når vi kom til Namibia startet vi allerede de to første ukene med å planlegge ulike turer vi ønsket å dra på og når de skulle være. Selv om det var mye stress med både å komme i gang med praksis og bestemme oss for turer, var det absolutt verdt det med tanke på at tiden går veldig fort og det er lurt å ha en plan for oppholdet.

Den tredje helgen vi var i Namibia reiste vi alene til Swakopmund. Vi bestilte bussbilletter tur/retur via selskapet McClunes og bestilte leilighet på Airbnb. I Swakopmund bodde vi langs kysten og hadde gåavstand til matbutikk. Vi spiste middag på to veldig unike restauranter med god mat som heter Jetty og Old Steamer. Mens vi var på tur i denne byen gjorde vi også en del aktiviteter. Vi kjørte blant annet ATV i ørkenen, som vi booket via Desert Explorers, og hoppet i fallskjerm gjennom firmaet Ground Rush Adventures. Vi kontaktet en herlig fyr som heter Shaun S. Awaseb (facebook) gjennom et tips fra bekjente som hadde vært på utveksling før i Windhoek. Shaun driver et selskap som heter WADADEE og de tilbyr turer; korte og lange. Vi dro med dem på en tur til Sossusvlei og en tur gjennom Botswana, Zimbabwe og Namibia. Begge turene er virkelig anbefalt og noe dere burde prøve å få til. Reisegjengen fra WADADEE er herlige folk og tok godt vare på oss på begge turene. Når man først er i Afrika er det jo greit å få sett mest mulig! Wadadee er et veldig godt selskap, ettersom de jobber for å tilpasse turene best mulig til den gruppen som reiser med dem.

Med Wadadee kan man reise til blant annet:
– Sossussvlei
– Etosha Nasjonalpark
– Swakopmund
– Cape Town

Disse er alle tredagers/weekend trips hvor man sover i telt, eller backpacker lodges.
Wadadee arrangerer også en fantastisk 12-dagerstur hvor en reiser gjennom Botswana og Zimbabwe. Underveis på turen overnatter man på ulike camper, hvor det også foregår ulike aktiviteter som f.eks. safari, båtturer osv. Campene i seg selv er veldig unike og forskjellig fra sted til sted. Alle campene har do og dusj, samt ofte en bar. I Zimbabwe er vi et par dager i Victoria falls, som også er en fantastisk opplevelse på turen. Alle måltider er inkludert underveis og det lages veldig gode middager. Man får utrolig mange fine opplevelser på såpass kort tid, så dette er en tur vi absolutt vil anbefale til andre studenter. Selv om det er mye reising med buss er også dette en opplevelse i seg selv, ettersom det er et enormt dyreliv gjennom Botswana hvor man kan se elefanter og andre dyr langs veien. Reiseguidene er utrolig hyggelige og har masse kunnskap om landene vi reiser gjennom.Vi reiste også til Sossussvlei med Wadadee hvor vi fikk oppleve den fantastiske Namibia ørkenen. Vi klatret ulike sanddyner for å se solnedgang og soloppgang, samt en topptur på Big Daddy som er en av verdens høyeste sanddyner. Campen vi overnattet på hadde både bar og basseng, samt flere innendørs toaletter og dusjer. Måltidene var også inkludert på denne turen og guidene er veldig flinke til å lage god stemning i gruppen. Wadadee har også en youtube konto, Wadadee Katutura, som viser noen tidligere reiser til blant annet turen til Victoria falls og Sossussvlei.

Kontaktinformasjon til Wadadee:
– Email: info@wadadee.com
– Shauns facebook: Shaun S. Awaseb
– Shauns nummer på WhatsApp: +264811272964

Fantastisk! Har dere noen tips dere skulle ønske at dere visste om før avreise og underveis i oppholdet ?
– Det er viktig å søke om visum i god tid. Vi søkte 3 måneder før, men fikk ikke visumet før avreisedagen
– Ha klart en flybillett ut av landet når dere ankommer Namibia, de kan kreve det.
– Det er viktig å ta BCG- vaksinen i god før avreise, det kan ta lang tid før såret gror ordentlig.
– Mobil: I starten av oppholdet kjøpte vi oss namibisk SIM-kort igjennom selskapet MTC. Vi kjøpte dermed hver uke «kontantkort» der man betaler for mengden ringeminutter, sms og data man ønsker å ha for en uke. Veldig lett og kjekt å anvende. Vi kjøpte vouchers for 40-50 NAD og da fikk man fylt opp data mengden til maks og mer til overs;)

Pakkeliste: Vi har laget en pakkeliste over nyttige ting dere kan tenke på når dere skal pakke og har også en mer detaljert liste som dere kan spørre Anniken om, om dere ønsker.
– Uniformer: vi hadde med 3-4 stk hver og det holdt i massevis. Det er vaskemaskin her.
– Vi hadde med tonn av hansker og antibac og brukte ikke halvparten engang. En eske hansker og 2-3 små antibac flasker holder i massevis, hvis ikke er det også tilgjengelig i butikk her.
– Høyttaler har blitt flittig brukt av oss så det er fint å ha.
– Viktige dokumenter – medisinliste, gulfeber, forsikringspapirer!
– Malariatabletter – det er ikke ett malaria infisert område men dere trenger det dersom dere skal på lengre turer til områder med risiko for malaria. (Vi har masse til overs så bare å sende en melding).
– Toalettsaker – dette er en storby med kjøpesenter og har det meste man trenger, så ikke vits å fylle kofferten med ting som paracet og shampoo, det er lett tilgjengelig her.
– Det ble fort en del shopping på oss, både suvenirer til familie og venner og til oss selv, så ikke noe å stresse med om man føler man ikke har nok og kanskje lurt å etterlate litt plass i kofferten;)
– Myggnetting har for noen vært et must og andre har ikke brydd seg, men det er mygg og forskjellige insekter, så det kan være greit å ha.

Hvis det er noe som helst annet dere lurer på så er det bare å spørre. 
Kontaktperson: Anniken Edland på Facebook eller epost: annikenedland@hotmail.com

Vi har hatt en fantastisk tur, så gled dere masse til utveksling i Namibia!