Sommer kommer, sommer kommer

Vi tar ferie, men podkasten lever videre. Hver uke hele ferien får du en passe dose Viten og Snakkis. I denne episoden oppsummerer programlederene sesongen med litt forskningsnytt før de hiver seg ut i sommerferien.

 

Det vi snakket om

Historier om engang da livet endret seg

Kjersti Blehr Lånkan
Kjersti Blehr Lånkan

Journalist Kjersti Blehr Lånkan er nettopp ferdig med masteroppgaven sin der hun har samlet sterke, betydningsfulle historier fra flyktninger og innvandrere. Historiene handler alle om engang da livet endret seg. Historier om krig, flukt, møter og andre vendepunkt i livet.

Hun begynte med syv personlige fortellinger. Det hele endte med 27 fortellinger fra flyktninger og innvandrere på Hedemarken, utstilling på Hamar kulturhus og etter hvert flere steder.

I denne episoden forteller Kjersti om hvordan digital historiefortelling kan brukes i journalistikken og til en mer inkluderende historiefortelling i mediene.

 

Les mer:

Terrorfrykt i ferien

Rapportering om og etter terrorangrep preger mediebildet i skremmende grad om dagen. Keep calm, and carry on, sier vi, for terroristene skal ikke få oppnå det de ønsker! Men hvordan skal vi klare å leve med terrorfrykten i hverdagen? Skal vi tilpasse ferieplanene våre etter den for eksempel? Trenger vi i det hele tatt å være redd for terror? Er det rett og slett en fobi?

HiOA-forsker Lars Gule har spesialisert seg på ekstremisme, og forteller programlederne Hallvard og Kjersti at risikoen for å bli utsatt for terrorangrep på sommerferiereisen er forsvinnende liten, men det er noen forholdsregler man kan ta.

Han forteller også om hva terroristene ønsker å oppnå, og hvem de er.

Og spiller mediene noen rolle i situasjonen vi står i med økt antall terrorangrep i verden?

Les mer:

Er det mulig å manipulere media?

Hva skjedde under valgkampen i Frankrike?

I denne episoden snakker Professor Kristin Skare Orgeret om mediamanipulering, politikk, Frankrike og det kommende norske valget.

Les mer:

Radikale ord

Hva er egentlig Jihad? Og hva betyr det egentlig å bli radikalisert? Språkforsker Anne Birgitta Nilsen forklarer oss noen av ordene og begrepene som preger tiden vi lever i.

Les mer:

Anne Birgitta Nilsen har skrevet boka “Hatprat”.

Kronikk: Språk må inn i arbeidet mot radikalisering

Vi er altfor slappe til å ta til motmæle når hatet brer seg i kommentarspaltene. Det er grunnen til at hatpraten får utvikle seg, mener språkforsker.

Akademisk distriktspolitikk

På 70-tallet vart det oppretta distriktshøgskular for å sikre rettferdig tilgang på studieplassar over heile landet. I tillegg skulle høgskulane sikre tilgang på nødvendig kompetanse til arbeidslivet i regionar og kommunar. Har dette fungert etter intensjonane?

Kåre Heggen og Håvard Helland har begge forska på distriktshøgskulane og korleis dei har fungert for Noreg. I denne episoden fortel dei om funna sine og korleis framtida kan sjå ut.

 

Kan en slange bli glad i deg?

Har du katt hjemme, men drømmer om å ha en melkesnok som kjæledyr?

Da kan du glede deg over en modifisering i reptillovgivningen her til lands fra august 2017.

Hva innebærer egentlig dette, spør du som ikke er fullt så glad i slanger?

Zoolog og førstelektor ved grunnskolelærerutdanningen, Torfinn Ørmen, kan i dagens episode fortelle at slanger er dumme nok til å trives i en leilighet på Torshov, og at de gjør fra seg en gang i måneden. Men får du kost med dem?

Likestilling og fellesrom i forsvaret

De første vernepliktige kvinnene i Norge møtte til tjeneste sommeren 2016, for snart ett år siden. Hvordan har det gått? Hvordan står det egentlig til med likestillingen i det norske forsvaret?
Dag Ellingsen
Dag Ellingsen

Det er tema for et seminar som arrangeres på Litteraturhuset onsdag 10. mai og for å gi oss en liten forsmak på programmet, har AFI-forsker ved HiOA Dag Ellingsen tatt turen til Viten + Snakkis.

Sammen med Ulla-Britt Lilleaas fra Senter for Tverrfaglig Kjønnsforskning ved UiO, har Ellingsen studert likestilling i forsvaret gjennom flere år, og forteller om alfahanner, jenteromsdrama, fellesromharmoni og andre funn fra felten.
Ellingsen og Lilleaas står blant annet bak boka Likestilling i forsvaret, som høstet mye oppmerksomhet i internasjonale medier –http://www.huffingtonpost.co.uk/2014/03/25/norway-army-unisex_n_5025835.html

Hvordan skal det gå med Frankrike?

Vi tar tempen på Frankrike og den franske presidentvalgkampen bare dager før det hele avgjøres.

Marte Mangset
Marte Mangset

Marte Mangset, som forsker på makt, politikk og byråkrati Frankrike, forteller hvem de to kandidatene er, hva de står for, og hvor de ønsker å ta Frankrike i årene som kommer. Og – ikke minst – hvordan valget vil påvirke resten av Europa.

 

Programlederne blir både beroliget og bekymret av det Marte forteller……

Lite viten, mykje snakkis

I denne episoden manglar vi, diverre, gjest. Men vi legg oss ikkje i fosterstilling og avlyser podden av den grunn. Anniken, Stig og Hallvard tar ein snakkisrunde omkring nokre “relevant” forskningssaker den siste tida.

Les om forskninga som blir omtala i episoden: