Atferdsvitenskap og hva «mmmm» gjør med samtalen vår

I dagens episode blir progamleder veldig bevist sine egne «mmmm»-lyder i samtale med atferdsforsker Carsta Simon. Carsta forsker på hva som skjer når vi snakker sammen, og i dagens episode snakkes det både om atferdsvitenskap og Carsta sine forskningsprosjekt.

 

Fortsett å lese «Atferdsvitenskap og hva «mmmm» gjør med samtalen vår»

Hvorfor er vi så glad i OL? Og hva skal til for å lykkes som utøver?

Det er vinter-OL i Pyeongchang, og vi nordmenn kan nok en gang sitte jublende og se på at de norske utøverne håver inn medaljer i alle valører! Er de så gode fordi vi nordmenn er født med ski på bena? Eller fordi de tenker positivt og “fokuserer på arbeidsoppgavene sine”?

I dagens episode snakker vi med førsteamanuensis Gro Rugseth ved OsloMet, og professor ved Norges idrettshøgskole, Gunn Helene Engelsrud. De er over gjennomsnittet glad i store idrettsmesterskap, og hva det gjør med samholdet vårt. Og de har mer tro på at idrettsutøverne våre er i ett med prestasjonene sine og gir seg hen til idrettsgleden, enn at de er utpreget mindfulle.

Norsk fotball får også gjennomgå i denne praten!

Bloggen til Gunn og Gro ligger her: http://www.rettfrakroppen.no/

 

How Bluetooth and Beacons Can Help You Find Your Way

Beacon

We have some exciting guests from abroad joining us for this week’s podcast. Assistant Professor at OsloMet George Anthony Giannoumis, originally from the U.S., and Daria Krivonos, originally from Russia, are passionate about technology and usability. During our conversation, they tell us how we can harness the power of Bluetooth on our smartphones. They also enlighten us on how beacons can be used as a tool for indoor navigation to help people with visual impairments (and those of us with little or no sense of direction!) find their way around. Our guests go on to tell us how beacons can provide us with information about our surroundings – and even help students show up to class more prepared.

If you are interested in this topic you can catch up with Anthony and Daria at the Zero Project Conference and Mobile World Congress where they will be presenting their work on indoor navigation.

Partners:

Read more:

Lihkku beivviin – Gratulerer med samefolkets dag

Mikkel Berg-Nordlie
Mikkel Berg-Nordlie

I anledning Samefolkets dag kommer vi her med en spesialepisode for å sikre oss at du er oppdatert på denne viktige dagen. Vi har invitert NIBR-forsker og same, Mikkel Berg-Nordlie, på besøk for å lære mer om  bakgrunnen for samenes nasjonaldag, samiske språk, og samisk historie og kultur. I løpet av sendinga får vi også høre hva “OsloMet” er på samisk.

Fortsett å lese «Lihkku beivviin – Gratulerer med samefolkets dag»

Slik blir du forsker

Dagens episode handler om tre bokstaver og veien til en doktorgrad og liv som forsker.  Hva er egentlig en phd og hvordan overleve phd-livet?

Silje Bringsrud Fekjær
Silje Bringsrud Fekjær

Professor Silje Bringsrud Fekjær er på besøk i studio for å svare på alle phd-spørsmålene våre. Hvis du trenger mer phd-motivasjon anbefaler vi boken til Silje, Ph.d. – en veiviser.

Les mer:

Hva skjedde med flyktningkrisen?

 

Marie Louise Seeberg
Marie Louise Seeberg

I 2015 og 2016 snakket vi om en flyktningkrise og om at asylsystemet var i ferd med å bryte sammen. Politikerne hasteinnførte ulike tiltak for å få kontroll over situasjonen.  I oktober 2015 lagde vi en egen podkastepisode med NOVA-forsker Marie Louise Seeberg som forsket på migrasjon.

Nå, over to år etter, leser vi ikke lenger om en flyktningkrise og de vonde bildene fra middelhavet er borte. Hvordan er egentlig flyktningsituasjonen nå?

Vi har invitert Marie tilbake i studio.

Hør igjenHvorfor har vi fått en flyktningkrise?

Marie på Twitter

 

Eit år med Trump, eit år med mediaendringar

Bente Kalsnes
Bente Kalsnes

For eit år sidan klødde vi oss i hovudet og lurte på korleis verden ville fungere med Donald Trump som president. Etter eit år og 2000 Trump-løgner klør vi fortsatt.

Kva har skjedd?

Korleis har Trump påverka media og sosiale medier og har politisk kommunikasjon endra seg?

I denne episoden har vi besøk av mediaforskar og førsteamanuensis Bente Kalsnes som forklarar mediaendringane det siste året.

Høyr på nytt:

Urban aging in Oslo

Since 2016, for the first time in human history, the world’s older persons population (65+) is larger then the childrens population (0-5). This important demographic trend is accompanied by another unprecedented fact: Since 2007 more people are living in cities then in rural areas. How does this affect us?

Gustavo Toshiaki Lopes Sugahara
Gustavo Toshiaki Lopes Sugahara

In this podcast episode, we have a talk with PhD Candidate Gustavo Sugahara about population aging and It’s implications to a city like Oslo. Gustavo´s main research interest is the relations between population aging and economics.

Fortsett å lese «Urban aging in Oslo»

La mobilen ligge når du er med barna

For de minste er øyekontakt en viktig del av utviklingen og tilknytting til foreldrene. Men hva skjer når øynene til de voksne blir dratt mot mobilen?

Nina Misvær
Nina Misvær
Foto: Benjamin A. Ward / HiOA

Helsesøster og førstelektor Nina Misvær forteller i denne episoden om konsekvensene av mobilbruk rundt de minste og advarer foreldrene mot å la mobilen ta over.

Fortsett å lese «La mobilen ligge når du er med barna»

Fra sesonginfluensa til Spanskesyken

Vinter er influensatid i Nord-Europa, og mange nordmenn tilbringer jula feberhete med nesa i en klut. Men når slutter influensa egentlig å være vanlig sesonginfluensa, og blir en pandemi? Hvem rammes hardest av pandemier? Og er vi egentlig beredt på den neste?

Svenn-Erik Mamelund
Svenn-Erik Mamelund

Vi tar en influensaprat med samfunnsgeografen Svenn-Erik Mamelund, som er forsker på Arbeidsforskningsinstituttet ved HiOA og ekspert på sykdommers demografi. Spanskesyken i 1918 er hans spesialfelt, og når det nå straks er 100 år siden Spanskesyken rammet, er temaet ekstra hett.

Fortsett å lese «Fra sesonginfluensa til Spanskesyken»