GoPro-forskning i barnehagen – etisk forsvarlig?

Det er lett å forsvare at det er nyttig å drive forskning på hvordan barn har det i barnehagen. Men er det innafor å filme alt de gjør for å samle forskningsmateriale?

Henrik Neegaard
Henrik Neegaard

Høgskolelektor Henrik Neegaard gir oss svaret.  Som forsker på hva friluftsliv har å si for livskvaliteten i barnehagen, kan han også fortelle oss at barn har godt av risikolek!

 

Hva er falske nyheter?

Silje Rønning Kampesæter
Silje Rønning Kampesæter

Silje Rønning Kampesæter er tidligere HiOA-student og jobber nå som journalist i NRK. Hun har jobbet med #virkelighetskrigen der NRK har sett på flere side ved dagens mediesituasjon.

Bente Kalsnes
Bente Kalsnes

Bente Kalsnes er førsteamanuensis og ekspert på sosiale medier. Hun underviser og forsker på digital journalistikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

I denne episoden snakker Silje og Bente om falske nyheter, hvordan de oppstår, hvordan de spres og hva vi kan gjøre for å stoppe dem.

 

Les mer:

Hvordan påvirke oss til å velge sunnere?

Annechen Bahr Bugge
Annechen Bahr Bugge

Usunt kosthold er blant de viktigste risikofaktorene for sykdom og tidlig død. Hvordan kan vi påvirkes til å velge god og sunn mat når vi går i butikken eller spiser ute? Annechen Bugge ved SIFO har sett på hvordan merking, markedsføring, pris, plassering og porsjoner påvirker oss.

I denne podkastepisoden snakker vi med Annechen om hvordan vi blir påvirket og hvilken effekt virkemidlene har.

Les rapporten: Fra kunnskap til handling – Mulighetsrommet: Hvordan påvirke forbrukene til å velge sunnere?

Hør: Kva meinar norske forbrukarar om genmodifisert mat?

Internet of things

Stefano Nichele
Stefano Nichele

You have probably heard about the term «Internet of things», or IoT. It is all about connecting devices, vehicles, buildings and other items to the internet. Some call it «the infrastructure of the information society».  Associate Professor in Computer Science, Stefano Nichele, is researching and teaching on this big topic. In this podcast episode he explains Internet of things, how it is used and how it can change our daily life. We also talk about the security issue when everything goes digital.

Read more:

Stefanos webpage – http://www.nichele.eu/

To very relevant master degrees:

Here you can read about the bachelor course Stefano teaches.

Here is a film from a IoT Student conference at HiOA: http://film.hioa.no/secret/16469247/501eda81109e9a7c8b3cb6c4ae60c29f

And a scientific paper on Internet of things: https://www.vs.inf.ethz.ch/publ/papers/Internet-of-things.pdf

Here are two short videos with our students:

https://www.facebook.com/ingeniorogdata/videos/1833448266903711/

https://www.facebook.com/ingeniorogdata/videos/1833445083570696/

 

Når selv hjernen kan forbedres

Smarte piller, VR-briller, hjernestimulering. Nyvinninger innen det man kan kalle ”kognitiv forbedringsteknologi” kan snart bli en del av hverdagen for mange – men utviklingen går ofte fortere enn samfunnsdebatt og regelverk klarer å følge.

Anders Braarud Hanssen
Anders Braarud Hanssen

I denne episoden snakker Anniken og Katrine med filosof Anders Braarud Hanssen som er stipendiat i forskergruppen Ansvarlig innovasjon (Oslo Research Group on Responsible Innovation) på Arbeidsforskningsinstituttet her ved Høgskolen i Oslo og Akershus. De sveiper innom fremtidsscenarier, transhumanisme, Francis Fukuyama, Peter Thiels anti-aldringsideer, Google glass, Black Mirror, generasjon perfeksjon, og VR-bruk hos barn – for å nevne noe.

 

Les mer:

Kva meinar norske forbrukarar om genmodifisert mat?

Annechen Bahr Bugge
Annechen Bahr Bugge

Mat engasjerar! Vi er opptatt av smak, lukt, farge, organisk, naturlig, miljøvennleg, bærekraftig og ikkje minst nok mat til alle.

Annechen Bahr Bugge ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO har nettopp undersøkt forbrukarane sitt syn på genetisk modifisert mat (GMO). GMO-mat er ulovelig i Noreg, men tema engasjerar og er mykje diskutert. Fram til no har vi ikkje hatt noko kunnskap om kva forbrukarane sjølve meinar.

I denne episoden fortel Annechen kva forbrukarane meinar om GMO og kva som påverkar kjøpsvala våre.

 

Les meir:

 

Omvendt undervisning

Kari Gerhardsen Vikestad
Kari Gerhardsen Vikestad

Ta forelesingen hjemme og «leksene» på høgskolen. Kari Gerhardsen Vikestad og Gabi Hurlen har snudd opp-ned på anatomi og fysiologi emnene på fakultet for helsefag. Resultat: Studenten kommer bedre forberedt til undervisning og underviser kan gjøre andre spennende aktiviteter sammen med studentene. I tillegg viser det seg at færre studenter stryker i disse viktige basalfagene.

Gabi Hurlen
Gabi Hurlen

I denne episoden forklarer Kari og Gabi hvordan de har jobbet med nye undervisningsformer.

 

Les mer:

Fornuft eller følelser? – Hvordan forberede seg på en karriere i framtidas arbeidsliv?

Arild Henrik Steen
Arild Henrik Steen
Instituttdirektør AF

De aller fleste har opplevd hvor vanskelig det er å ta viktige avgjørelser for fremtida. Det gjelder ikke minst valg av utdanning og jobb.

I disse dager står mange unge mennesker overfor nettopp dette valget om hva man skal satse på som karrierevei.

Men hvilket arbeidsliv vil de møte? Og hvilke strategiske grep bør man gjøre for å få en trygg og spennende karriere?

Jeffrey Allan Lugowe
Jeffrey Allan Lugowe
Alumnikoordinator

To kloke HiOA-ansatte gir gode råd på veien til både kommende og eksisterende arbeidstakere! Vi har snakket med alumnikoordinator Jeff Lugowe og direktør ved Arbeidsforskningsinstituttet, Arild Steen.

 

 

Fra stressless til blåswix – hva kjennetegner godt design?

A-Magasinet
A-Magasinet

2. mars lanserte A-magasinet i samarbeid med designsenteret DOGA en liste over de 100 beste norske designene gjennom de siste 100 år. Gunnar H. Gundersen leder institutt for produktdesign ved HiOA, og satt i juryen. Og var det estetikken eller funksjonalitet som var de viktigste kriteriene?

Et av de topp 100 produktene var det lilla 68’er-skjerfet som tekstilkunsteren Sigrun Berg sto bak. Liv Klakegg Dahlin fra institutt for estetiske fag forteller mer om en av de få kvinnelige designerne som er representert på lista, og hvorfor skjerfet fikk en politisk symbolikk.

 

Les mer her:

Her er folkets designvinner: Tripp Trapp-stolen soleklar vinner! – http://www.aftenposten.no/amagasinet/Her-er-folkets-designvinner-Tripp-Trapp-stolen-soleklar-vinner-616258b.html

Håp og livsmestring

Har prestasjonssamfunnet skapt en generasjon som ikke takler nederlag? Hvordan lærer vi barna våre at livet ikke bare inneholder høydepunkter, og at det er helt greit å ikke være perfekt? 

Marit Akerø
Marit Akerø

Marit Akerø, fra institutt for estetiske fag, utdanner faglærere i design, kunst og håndverk. Hun har lenge jobbet med å bringe håp og livsmestring inn i pedagogikken. I denne episoden gir hun konkrete tips om hvordan man kan lære barn å håndtere nedturer, og forteller om den skjellsettende opplevelsen som fikk henne til å vie karrieren sin til dette arbeidet.

Les mer:

Landsrådet for Norges barneog ungdomsorganisasjoner – Livsmestring i skolen (pdf)