Valgkaoset i Norsk Studentorganisasjon

Ved årets landsmøte i Norsk Studentorganisasjon ble det aldri så lite drama da det ble valgt inn en velferd og likestillingspolitisk ansvarlig for mye. Arbeidsutvalget måtte sende avgjørelsen videre til landsmøtesalen da de innad ikke klarte å bli enige om hvem som skulle bli internasjonal ansvarlig og velferd og likestillingsansvarlig. Avgjørelsen vet vi nå, en av de to som kom inn trakk seg og nestemann på lista rykket inn og ble internasjonal ansvarlig. På landsmøtet velges nemlig kun leder seperat, de fem resterende medlemmene av AU velges samlet.

Undertegnede hadde et forslag inne om å gjøre om dette til seperate valg. Forslaget ble innstilt avvist av vedtektskomiteen og ble også avvist av landsmøtet. Forslaget mitt ville ikke løst problemet på dette landsmøtet riktig nok, men ville løst problemet for all fremtid. Min studentparlamentsleder Eline omtaler i dette radioinnslaget om at folk hadde mistet troen på preferansevalgssystemet ved mye taktisk stemming. Vel til den godeste Eline, forslaget mitt hadde faktisk løst en hel del problemer ved taktisk stemming. Landsmøtesalen ville da fått klarere valg mellom kandidater. Når vi nå skal legge om til sentralstyremodellen mener jeg at det er essensielt at man har seperat valg på arbeidsutvalg. Det kommer til å bli et salig kaos med taktisk stemming når man skal velge 13 plasser. Valgtallet blir så lavt at flere institusjoner nesten er i stand til å avlåse plasser i sentralstyret, ja faktisk er HioA ca 1/2 stemme i fra om vi bruker årets delegatfordeling (såfremt HioA velger å stemme i blokk, det har vi ikke akkurat rykte på oss å gjøre)

For all del er hensiktsmessig å bruke preferansevalg i et slikt valg pga ekstremt mange verv som er likelydende og som skal stemmes inn i en blokk. Problemet til valg til arbeidsutvalget er at vervene ikke er likelydende bortsett fra de to fagpolitiske ansvarlige.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *