House of Cards og minner

Universitas skrev for ikke lenge siden en artikkel om SP-UiOs konstituerende møte om Venstrealliansen som følte seg lurt av Sosialdemokratene. Artikkelen i sin helhet finner du her,  Jeg er sikker (og håper på) at ting roer seg ned der oppe og at VA og SosDem nok vil kunne samarbeide i fremtiden på tross av at valget skar seg så til de grader med tanke på den fremforhandlede avtalen.

For min del så brakte denne artikkelen frem vonde følelser fra slutten april 2013 som jeg faktisk nå ønsker å fortelle offentligheten litt om som faktisk kan minne litt om dette, selv om det ikke er direkte sammenlignbart.

Ja jeg vil før jeg starter presisere at sittende AU på SP-HioA har gjort en god jobb og at jeg har hatt et godt samarbeid med dem i ulike verv, men bare et par refleksjoner om hvordan dette kan føles.

Først til det gode.

Kl var litt over 18 en mandag i april 2013. Valgkomiteens leder ringte meg og sa jeg var innstilt til arbeidsutvalget som fagpolitisk ansvarlig. Jeg ante ikke helt hvordan jeg skulle reagere på det, men jeg satt hjemme og var bare så sykt nervøs. Denne samtalen var veldig kort, kanskje ikke mer enn 20 sekunder. Av å høre dette ble jeg selvfølgelig glad og helt i ekstase så jeg løp til kjøleskapet og hentet en kald Hansa, som er nokså politisk ukorrekt å drikke på en mandag. Dette var ikke mitt 1 valg på verv, i AU men var selvfølgelig glad for innstillingen. Jeg sendte da en melding til min kjente motkandidat og spurte litt om hun benket, jada selvfølgelig gjorde hun det, forsåvidt helt greit at man gjør det og reagerte ikke noe særlig på det. Det er relativt vanlig å benke mot innstillinger i SP-HioA.

Så skjer det som jeg mener aldri burde ha skjedd (eller egentlig noe som ikke burde vært lov om man leser SPs vedtekter sånn som jeg ville ha lest dem og som var intensjonen fra vedtektskomiteen da vi gjorde en større revidering av vedtektene i 2012), en fra valgkomiteen (som også intervjuet meg) benket.

Da begynte jeg å lure, var ikke dette regulert i vedtektene? Jeg hadde jo tross alt vært med på å utforme dem med en slik intensjon. AU 2012/2013 mente at det ikke hadde skjedd noe feil og at de hadde konferert med andre folk og at det var uheldig, men ikke noe særlig mer enn det. Jaja greit, jeg får nå fokusere på meg selv og forsøke å late som ihvertfall at dette var legitimt og greit… I realiteten følte jeg at dette hele veien ikke var fair play. Du kan jo tenke deg at intervjueren din under et jobbintervju tar jobben som du har søkt på.

Hva jeg kunne gjort er en ting. Jeg kunne gjort mye rart. Gjort noe mye mer ut av det. Kommet med en protokolltilførsel eller to ,ringt Universitas ja du vet. Jeg valgte å ikke gjøre noe av dette og det er jeg nok relativt glad for at jeg ikke gjorde. Poenget mitt er det er visse regler og normer for hva man gjør og ikke gjør i en organisasjon og jeg hadde det helt jævelig en stund etterpå. Lurte på hva slags ville veier SP-HioA var i ferd med å gå. En helt utolkbar vedtekt ble så forsøkt fremmet i etterkant av dette, men ble nedstemt og gratulasjonen min til det nyvalgte AUet var veldig med forbehold.

Heldigvis kan man si at valgkomiteen som kom etter (og forhåpentligvis for all fremtid) har lært noe av dette som skjedde i 2013 og samarbeidet fungerte etterhvert.

Dette var min “House of Cards” historie.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *