Skolepenger er en direkte dårlig ide

Nei. Her bør man ikke legge fingrene i mellom og si det som er; statsbudsjettet fra i går er ikke lystig lesing med mindre du ikke har planer om å kjøpe en campingvogn eller en snøscooter i løpet av 2015. For da slipper du unna en masse avgifter.

Men for oss studenter er det fryktlig lesing. Greit nok vi får 1500 studentboliger, men det er ikke noe enormt taktskifte. Studiestøtta økes med mindre enn lønnsvekst og regjeringen sier jo rett ut at man skal kombinere deltidsarbeid med studier. Ok så vil de ikke innføre heltidsstudenten og det kan man se langt etter. Dette her riktignok vært en realitet for studenter i mange mange år nå så det er ikke noe nytt.

Det som derimot vekker mye mer oppsikt er forslaget om skolepenger for internasjonale studenter utenfor EU og EØS. Gratisprinsippet gjør at Norge har en konkurransefordel og det er heller ikke slik at man ikke må ha penger for å studere i Norge. For at visumsøknaden i det hele tatt skal realitetsbehandles må man ha penger tilsvarende ca et års studiestøtte fra Lånekassa på konto. Å kreve at potensielle studenter skal ha enda mer penger på konto for skolepenger vil føre til at mange av dem vender tommelen ned.

La oss ta en realitetsorientering. Norge er et lite land i verden. Knapt noen har hørt om oss. Klimaet er heller ikke veldig attraktivt med kalde og lange vintre. Jeg går selv en internasjonal master med folk fra Malaysia, India, Bangladesh etc (nå skal ikke jeg utelukke at en del av disse går under kvotestudentordningen- men det er på siden av saken). Noen av dem har nok uansett valgt å søke Norge uten å være kvotestudent. Dersom dette forslaget går igjennom viser undersøkelser fra Sverige at andelen internasjonale studenter har stupt. Min internasjonale master vil da i all hovedsak kun bestå av folk fra Norge og EU og EØS land. Det er ingen styrke.

For en regjering som er uttalt opptatt av Norges konkurransekraft i verden velger altså å svekke en stor konkurransefordel for  å tiltrekke internasjonale studenter til landet vårt.Det er rart og ikke minst skammelig.

Et annet argument i mot viser jo at skolepenger for internasjonale student er første skritt i retning av skolepenger for alle selv om regjeringen sier at dette ikke er aktuell politikk. Så hvorfor skulle vi tro på dem? Jeg velger ikke å tro på dem. Dette forslaget må stanses som det ble gjort i fjor av en samlet opposisjon på Stortinget. Venstre og KrF; dere har all mulig mandat fra meg til å få dette vekk fra budsjettet. Venstre har flagget kunnskap høyt i sine partiprogram oppigjennom årene. Nå må Venstre vise at de mener alvor. Det hjelper ikke bare med Venstre. KrF må også si nei. Men det håper jeg de gjør begge to. De rødgrønne partiene er uansett unisont i mot. I mellomtiden må vi studenter i (og andre selvfølgelig, blant annet rektorer som har flagget motstand) ikke gi noen partier fred. For politikk handler om prioriteringer. Dersom vi ikke flagger dette på dagsorden så har Venstre og KrF nok av andre saker de vil sette stempel på budsjettet enn dette. Derfor kan ikke vi hvile på laubærene. Nå må vi vise partiene på Stortinget at dette er noe vi ikke vil ha innenfor Norges grenser og si NEI. Dvs ikke gi dem fred. Send epost, send tweets, send FB meldinger you name it så vinner vi kampen igjen!!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *