Mine tanker rundt enhetlig ledelse på HiOA

Nå like før det ble jul falt avgjørelsen. Høgskolestyret gikk inn for enhetlig ledelse med 10 mot 1 stemme på styremøtet 18 desember. Khrono dekket det styremøtet fint som en kvalitetsnettavis de faktisk er. De store massene på HiOA skal som en konsekvens av det ikke lengre velge rektor. Vi kan jo se en fordel ved det, det blir nå helt 100% klart hvem som har det administrative og faglige ansvaret ved at høgskoledirektøren faller vekk. Jeg er fortsatt ikke helt sikker på om denne fordelen oppveier ulemepen. Som man kan lese fra Khronos dekning så er høgskole/universitetsdirektøren i Sverige underlagt  rektor som oftest er valgt.

Man kan vri denne debatten til å gå løs på UH (universitets og høgskole) loven hvor direktøren faktisk er lovpålagt om rektor er valgt og hvor faktisk direktøren er sidestilt rektor. Hadde man kanskje kunne fjernet denne paragrafen i UH loven evt gjort det tydelig at direktøren er underordna rektor hadde nok argumentene for valgt rektor vært mye sterkere. Så hadde det evt vært opp til institusjonen selv hvordan dette skulle organiseres.

I UH loven står det også hvordan stemmene skal vektes i et rektorvalg noe som sikrer studenter og teknisk-administrative ansatte mindre makt enn de faglige ansatte. HiOA sin studentparlamentsleder har jo selv sagt at rektorvalg er “akademisk snobberi”. Kanskje han heller burde rette sitt angrep mot politikerne som tross alt har vedtatt loven? Vi på HiOA kan jo faktisk ikke gjøre noe som går i mot loven. Norsk Studentorganisasjon skal faktisk utarbeide et dokument om dette på sitt landsmøte i april. Det gleder jeg meg til å se på til våren som kommer. Jeg vil nok fortsatt argumentere for valgt ledelse, men at man burde endre UH loven slik at man fjerner den lovpålagte direktøren evt den lovpålagte rektor som styreleder. Det er jo en del dillemmaer her tross alt, særlig om man går inn i privat sektor i Norge. I USA er det jo ikke uvanlig at administrerende direktør også er styreleder, men i Norge er det ytterst uvanlig.

Forøvrig tror jeg ikke HiOA går under med tilsatt rektor eller noen andre institusjoner forøvrig, det er bare en diskusjon om hva slags prinsipper man skal ha i akademia. Et akademia som for meg står for mye av demokratitenkningen i moderne tid.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *