Nord Korea reisebrev del 4

Dette ble kanskje den mest slitsomme dagen på turen vår. 15 april 2017 var nok bedre kjent som påskeaften det året i Norge. Folk der hjemme hørte nok på Påskelabyrinten, mens de kanskje planla dagens skitur. I Nord Korea derimot er 15 april kjent for noe ganske annet enn det. Dette er the day of sun eller bursdagen til nasjonens grunnleger Kim Il-Sung.

Guidene var som vanlig strenge med oppmøtetidspunkt, var vel presist kl 08 såvidt jeg husker. Formiddagen ble brukt til å besøke en blomsterutstilling. Jeg var ikke fryktelig interessert i det for å være helt ærlig, men Hannah likte det ganske godt og stilte en del spørsmål.

Vi fikk også tilbudet om å kjøpe frø til Kim Il-Sungia blomsten (denne fyren er visst så ekstraordinær at han har sin egen blomst kalt opp etter seg). Vi takket høflig nei til det og skyldte på norske tollregler om fremmede arter. Noe må man jo skylde på som den angivelig siste sovjetstaten vi er!

FOrmiddagen gikk også med til å besøke et patriotisk monument 

før vi så ble sluset inn i et museum om Kims liv – jeg har dessverre ikke noe bilder av det, men tror det var pga fotoforbud. Deretter ble vi henvist til et rom for en kopp te eller annen drikke og fikk se litt på begynnelsen av militærparaden på Nord Koreansk statsfjernsyn.

På vei dit var vi også innom en butikk hvor det var et piano på bakrommet. Jeg er ingen pianospiller, men Hannah er. Hun spilte et stykke hvor hun offisielt sa til guidene at hun ikke husket hvem som hadde skrevet det – men fikk vite litt senere at det var en japansk komponist bak det hele. Sånt kunne man jo ikke røpe til guidene!!

Så kom lunchen hvor lunchen var sushi som hadde ligget en stund i en varm bil… Jeg var litt skeptisk til det og spiste kun brødet, men Hannah ble ikke dårlig for det. Skyldte bare på at jeg ikke var sulten, så antagelig ville det gått greit.

Så etter lunch var det duket for det virkelig store høydepunktet. Militærparadaden igjennom gatene.

Tror ikke jeg gidder å si så mye om det annet enn at bildene sier mer enn tusen ord:

Dette var jo en litt absurd opplevelse må jeg innrømme. Her i Norge ser man jo kun militærparader omtrent i forbindelse med enkelte markeringer som veterandagen og selv da er det tonet kraftig ned. Eneste militære innslag på 17 mai feks i Oslo er gardedrillen, Forsvarets stabsmusikk er først i 17 maitoget og HMKG musikkorps bakerst i 17 mai toget. Vi ble tvunget til å stå der i ca 2 timer og jeg var egentlig lettet over at guidene sa at vi skulle dra.  Underveis kom det stadig  biler med høyttaler og spredte det gode budskap på koreansk. Det er viktig å opprettholde patriotisme.

Etter de to timene bar det videre til museum for Koreakrigen. Har dessverre ikke så mange bilder av det – men antagelig var det også pga fotoforbud.

Museet er den bygningen bakerst i bildet. Også her var det en typisk nordkoreansk fremstilling om at Nord Korea egentlig vant krigen. Jeg har faktisk vært på tilsvarende museum i Seoul i Sør Korea og der er fortellingen en helt annen. De brukte litt tid på å kjøre dit pga mange omkjøringer pga militærparaden, men man kom frem til slutt. Etter dette spanderte guidene en is på meg og Hannah. Det var en nokså varm dag  med mye utendørs aktivitet så det ble satt pris på!

Men dagen var selvsagt ikke over ennå. Huset til godeste  (fødeplassen kanskje) Kim Il-Sung måtte man jo se og det ble lovet tbanetur så fort det var over.

Her ble det fortalt litt om Kim Il Sungs slekt og selvsagt han selv. Det var et stykke å gå fra parkeringen og opp husker jeg, vi parkerte like i nærheten av en fornøyelsespark som så ganske full ut. Antagelig pga helligdagen.

Etter dette – bar det bokstavelig talt ned i dypet:

Jeg liker å ta tbane så det her var et høydepunkt for min del. Øverste bildet er guiden som forklarer systemet i Pyongyang. Det er to linjer med en stasjon som tillater overgang. Man kan trykke inn stasjonsnavnet på knappene og få ruten dit. Guiden har plottet inn 5 stopp og det er dit vi skal. Tidligere så tillot man kun turister å ta tbanen et stopp, men dette er nå utvidet til 5 stopp. De første bildene er fra endestasjonen og de tre siste fra stoppet vi skulle til. Vi fikk tom sitteplass nesten hele veien! Jeg lurer på hva som hadde skjedd om vi hadde unnlatt å gå av… Tør egentlig ikke å spekulere i det…  De forklarte også at de hadde et elektronisk billettsystem, sånn ikke helt ulikt Oyster card eller Octupus. Vi ble sluset utenom.

For de som ikke vet det så er metroen i Pyongyang DYP med eviglang rulletrapp. Ca 100 meter under bakkenivå – man kunne legge merke til at trykket endret seg ja. Rulletrappa på Stortinget blir liksom ingenting.

Her et bilde utenfor der vi gikk av tbanen. 

Det var nå i ferd med å bli sent og middag ble det på en lokal restaurant, det vanlige med diverse koreansk mat.

Men dagen var ikke ferdig enda. Man feirer da ikke bursdagen til selveste KIm uten litt fyrverkeri?

For å få et lite inntrykk – se denne

https://www.dropbox.com/s/fbp7lbzgd9944bx/20170415_201201.mp4?dl=0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *